Nu för tiden behöver du inte få knotiga fingrar bara för att du har fått ledgångsreumatism. Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

ANALYS: Kemipristagare har gett reumatiker ett bättre liv

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I början av 2000-talet kom en helt nytt läkemedel som väsentligt har förbättrat livet för tusentals reumatiker över hela världen. Läkemedlet baserades på forskning av fram för allt en av årets Nobelpristagare i kemi, Gregory Winter, och det har inlett en helt ny era för att bekämpa svåra sjukdomar.

Ulrika Engström

Vetenskapsreporter

Ledgångsreumatism är en autoimmunsjukdom. Det innebär att immunsystemet är överaktivt och attackerar sig själv och för reumatiker är det oftast lederna som får ta stryk. Fingrarna kan bli sneda och knotiga, nacken stel och höfterna förstörs inifrån.

Men sedan den här nya typen av läkemedel blev tillgänglig för nästan 20 år sedan har andelen reumatiker som drabbas av svåra snedställningar minskat markant. Om du insjuknar i ledgångsreumatism i dag, och får rätt vård, är riskerna små att du kommer att utveckla svåra handikapp i framtiden och det tack vare forskningen som ligger bakom årets kemipris.

Nobelpriset 2018

Lett fram till lindrande läkemedel

Det läkemedel som Gregory Winter tog fram baserades på en speciell antikropp: adalimumab. Den ger sig på det protein som man i dag vet driver inflammationen i ledgångsreumatism och många andra autoimmuna sjukdomar som Crohns sjukdom och psoriasis.

I dag finns det flera olika typer av sådana här antikropps-läkemedel, bland annat mot cancer. Nyligen har också ett läkemedel mot mjältbrand blivit godkänt. Många andra antikroppsläkemedel är nu i kliniska prövningar, till exempel mot Alzheimer.

Så årets Nobelpris i kemi har lett fram till läkemedel som ger lindring till en stor grupp människor med svåra kroniska sjukdomar. För många innebär det att de kan leva ett fullgott liv, nästan som om de vore friska.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Nobelpriset 2018

Mer i ämnet