Klä in världen i glas

Publicerad

Tänk att vår värld skulle vara helt inslagen i ett osynligt glaslager som skyddar oss från smuts och sjukdomar enligt det tyska företaget Nanopool kan det bli verklighet. Dom har tagit fram ett slags flytande glas som kan sprayas på nästan vilket material som helst.

Uppfinningen har redan omnämnts som en av de viktigaste miljövänliga nanotekniska produkterna på marknaden och användningsområdet ska vara nästan oändligt.

– Vi applicerar vår NP flytande glas på vilken yta som helst. Ytans egenskaper ändras helt och hållet vilket innebär att vi till exempel kan göra textilier smutståliga och olja eller vatten tränger inte längre in, säger Sascha Schwindt, chef på Nanopool som tagit patent på uppfinningen.

Helt osynligt
Skyddsytan som sprayas på materialet blir bara 100 nanometer tjock – ungefär 500 gånger tunnare än ett hårstrå och därmed helt osynligt. Glaset fungerar på nästan alla ytor och skyddar efter några sekunder mot smuts, vatten, bakterier, värme och UV-strålning. Byggnader, bilar, köksutrustning, kläder, medicinska instrument eller vad det nu kan vara behöver sen bara rengöras med vatten, menar forskarna.

Sprayen har redan testats på olika användningsområden. Bland annat på Turkiets landsfaders gravsten, bilfälgar och stekpannor.

– Med stekpannan är det viktigt att värmeresistensen garanteras och att mat inte längre fastnar. Med Ataturks gravsten är det viktigt att konstverket inte skadas utan negativa effekter och för bilfälgar är det viktigt att damm från bromsbeläggen inte fastnar på fälgarna, säger Schwindt.

”En revolutionerande innovation
Företaget menar att dom kommer ta den medicinska världen med storm eftersom glassprayen kommer göra att ytor och instrument skyddas från bakterier. Tester på ett sjukhus i Storbritannien har redan visat goda resultat. Man hoppas också att glaset ska kunna användas inom jordbruket för att skydda växter och utsäde.

– Ett framtida område för flytande glas är växtriket. I framtiden kommer det vara möjligt att spraya produkten på växter för att skydda dem från mikroorganismer, säger Schwindt.

Vintillverkare testar nu produkten på sina vingårdar och hoppas att den ska skydda mot svampattacker och motverka korksmak. Forskarna på Nanopool menar att utsäde som sprayats med flytande glas inte bara skyddas från svamp utan att plantorna även växer bättre.

Nu tror och hoppas man att dagen snart ska komma då flytande glas helt och hållet kommer att ersätta våra traditionella städhjälpmedel och att nästan alla ytor ska behandlas med den här science fiction-sprayen istället.

Anders Nord

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer