Klimatförändringen gör sig påmind: kvällsdopp efter årets varmaste dag i Sverige 2013. Foto: Erik Mårtensson Scanpix

Klimatförändring bakom dödsfall i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Extrem värme och kyla på grund av klimatförändringarna har orsakat nästan 300 förtida dödsfall i Stockholm de senaste trettio åren. Det innebär 1500 fler döda i hela Sverige under samma period på grund av klimatförändringar.

Att värmeböljor leder till fler dödsfall är redan känt. Och enligt klimatforskare så har exempelvis de rekordvarma somrarna i Europa på senare år, med allra största sannolikhet att göra med just klimatförändringar. Inte bara svängningar i väder.

Nu har svenska forskare också sett att extrema temperaturer under sommar och vinter här i Sverige på grund av klimatförändringarna, gjort att fler personer dött de senaste trettio åren, än vad som hade varit fallet om klimatet inte förändrats.

Framförallt på grund av att antalet dagar med extrem värme har blivit fler, men även för att extra kalla vinterdagar blivit något mer förekommande.

Fördubbling av extrem värme

Medicinare vid Umeå universitet har studerat hur extrema temperaturer hänger ihop med antalet dödsfall under sommar och vinter i Stockholms län de senaste trettio åren, och sedan jämfört resultaten från samma plats under perioden 1900-1929.

I klimatsammanhang brukar man använda sig av just en trettioårig period för att få bort vädervariation.

– Det mest intressanta är att se att antalet dagar med extrem värme nästan fördubblats sedan dess, säger Daniel Oudin Åström, doktorand i Yrkes- och miljömedicin och huvudförfattare till den nya studien.

Extrema temperaturer

För att få fram vad som räknas som extrema temperaturer använde sig forskarna av de två procent varmaste och de två procent kallaste dagarna i Stockholm från jämförelseperioden 1900-1929. Extremt varma dagar hade en medeltemperatur över 19,6 grader och extremt kalla dagar under -6,7 grader.

De senaste trettio åren har antalet extremt varma dagar under sommaren ökat ordentligt. Men trots att medeltemperaturen ökat även under vintern, har de extremt kalla perioderna också de ökat något.

Forskarna såg att dödsfallen ökade med nästan fem procent vid extremt varma dagar på sommaren, vilket motsvarar närmare två extra dödsfall per dag vid extrem värme.

I jämförelse med perioden 1900-1929 har antalet förtida dödsfall ökat med 288 stycken i Stockholm de senaste trettio åren, framförallt på grund av de allt mer förekommande värmeböljorna.

Det kan tyckas lite, men enligt Daniel Oudin Åström innebär det i sin tur att 1500 personer dött i förtid under samma period i hela Sverige, på grund av klimatförändringarna.

– Det har spekulerats i vad klimatförändringarna ger för hälsoeffekter, men det vår undersökning visar är att klimatförändringar har skett och att detta redan har orsakat hälsoeffekter, säger han.

Värmen ny svensk fiende

Vid extremt varma dagar är uttorkning, ökad svettning och ökad belastning för hjärtat som är den stora faran.

I Sverige är vi så inriktade på att det är kylan som är farlig, men enligt Daniel Oudin Åström är det nu mycket viktigt att börja tänka mer på värmen och att kommunerna i landet börjar ge råd för hur vi ska tackla ett allt varmare klimat:

– Det är viktigt att ta reda på vilka personer som är utsatta, extrem värme har en negativ effekt på folkhälsan. Det är ganska lätt att göra något åt, att se till att man helt enkelt dricker lite extra och att man blir avkyld, säger Daniel Oudin Åström.

Studien “Attributing mortality from extreme temperatures to climate change in Stockholm, Sweden” publiceras i tidskriften Nature Climate Change.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.