Forskaren Björn Gunnarson har studerat träd i Jämtland i över 24 år. Foto: Björn Gunnarson

Klimatförändringarna får träden att “vandra” upp i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Våra svenska träd innehåller en unik nyckel till klimathistorien, och de har börjat förflytta sig uppåt. Spela videon för att höra forskaren Björn Gunnarson berätta om klimatförändringarnas effekter på träden i de jämtländska fjällen.

I 24 års tid har dendrokronologen Björn Gunnarson undersökt träd i nästan hela Jämtland.  

Genom att studera årsringar och trädens densitet har han och forskarkollegorna kunnat spåra klimatet 7500 år tillbaka i tiden, och 2000-talets tillväxt sticker ut extra mycket.  

Spela videon för att höra honom berätta.  

På en trädstam i genomskärning framträder mönstret med årsringar tydligt. Trädens tillväxt sker under sommaren och kan delas in i vår- och höstved som tillsammans utgör den sammanlagda tillväxten under sommarsäsongen. Klimatets växlingar påverkar tillväxten så att årsringbredderna varierar. Under ett träds levnad kommer ringarna bestå av ömsom smala och ömsom tjocka årsringar bakåt i tiden som kommer spegla klimatet på den plats träden lever. Kallare temperatur gör ringen smalare och mörkare, varmare temperatur gör ringen bredare och ljusare.

Källa: Björn Gunnarson, Stockholms Universitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.