Den lilla Bramble Cay-råttan (Melomys rubicola) har inte setts till på tio år och är nu officiellt utrotad. Studier pekar på att klimatförändringar orsakade av människan är boven. Arkivbild. Foto: Government of Queensland/TT arkiv

Klimatförändringarna tros ha utrotat däggdjur

Publicerad

Nu är det officiellt: En däggdjursart tros ha utrotats till följd av klimatförändringar orsakade av människan. Det är i så fall första gången det sker.

Det rör sig om den lilla gnagaren Melomys rubicola – eller Bramble Cay-råttan – som levde på en liten och sandig ö i Stora barriärrevet mellan Australien och Papua Nya Guinea, men som inte setts till på ett årtionde. På tisdagen meddelade Australiens miljödepartement att djuret officiellt flyttats till listan över utrotade djur.

Beskedet var väntat sedan forskare inte funnit något spår av Melomys rubicola under en kartläggning 2014 vars syfte var att finna djuret. Studier pekar på att höjda vattennivåer orsakade av klimatförändringarna spolade bort gnagarna från vår planet för gott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer