Kommentarer om BECCS

Uppdaterad
Publicerad

Generaldirektören för Energimyndigheten, Thomas Kåberger, tror att koldioxidlagring på våra biomassanläggningar kan bli aktuell.

– Det är den bästa nödlösningen som finns tillgänglig och det är en teknik som är värd att satsa på. Det kan vara det som räddar oss undan alldeles för stora koldioxidutsläpp i framtiden, säger Thomas Kåberger till svt.se/vetenskap.

Fredrik Hedenus, forskare energi och miljö på Chalmers

– BECCS är en potentiellt viktig teknik som gör att vi kan producera till exempel electrcitet och samtidigt minska den globala uppvärmningen. För att bedöma hur stor potentialen är på global skala för BECCS krävs dock mer kunskap, säger Fredrik Hedenus.

– Det handlar om hur mycket och var bioenergi kan odlas i relation till var marknader finns och lagringsutrymme för koldioxid. Om man inte är nära en hamn är bioenergi ganska dyrt att frakta långa sträckor.

– Om BECCS kan bli så stort att det totalt blir globala minusutsläpp av växthusgaser beror också på hur mycket andra utsläpp kan minskas. Inte minst utsläppen av lustgas och metan kopplade till matprodution är svåra att minska till noll, säger Fredrik Hedenus.

Så här skriver Louise Trygg, Universitetslektor i Energisystem på Linköpings universitet till oss

”Fördelarna ut ett klimatperspektiv är uppenbara. I den pågående klimatdebatten är det avgörande att hitta kostnadseffektiva åtgärder som leder till minskade utsläpp av CO2. D.v.s. att lagring sker på ett så billigt och effektivt sätt som möjligt.

Att lagra koldioxidutsläpp från biomassa är ut flera synvinklar mer intressant än att lagra koldioxid från fossila källor som kol. Det alltid finns en risk att stora satsningar på lagring från fossila källor legitimerar en ökad användning av fossila bränslen och därmed också verkar hindrande för annan utveckling.

Rapportens fokus på koldioxidlagring från biomassa blir därför både en intressant och välkommen läsning där fördelarna med tekniken belyses tillsamman med ekonomiska vinster i förhållande till andra alternativ. Rapporten blir t.o.m. i många stycken en pedagogiskoch lättillgängliglärobok inom området.

BECCS är ett högintressant område

Men precis om det betonas i rapporten krävs det mer forskning. Tidsaspekter för lagning, transportbehov (båt – pipeline), kostnader och inte minst allmänhetens acceptans till tekniken är några områden som snarast bör prioriteras för att kunna realisera BECCS i Sverige.

I den här rapporten lyfts norska Nordsjön fram som det bästa alternativet för att lagra svenska utsläpp från biomassa. Detta föreslagna svensk-norska samarbetet förutsätter förstås en bred förankring inom olika sektorer och nivåer för att kunna genomföra de potentialer av klimatlösning som rapporten lyfter fram.”

BECCS som klimatåtgärd

En rapport om koldioxidlagring från biomassa i ett svensk-norskt perspektiv.

Rapporten ”BECCS som klimatåtgärd – en rapport om koldioxidlagring från biomassa i ett svensk-norskt perspektiv” beskriver den fysiska och ekonomiska potential att lagra svenska koldioxidutsläpp från biomassa i den norska delen av Nordsjön.

Lagringspotentialen i de norska formationerna motsvarar enligt författarna tusentals år av svenska biogena utsläpp och om man till fullo utnyttjar möjligheterna innebär det en årlig mängd på över 27 miljoner ton år 2020 vilket motsvarar mer än vad hela transportsektorn släpper ut idag.

Genom att lagra CO2-utsläpp från biomassa kan man till och med tillgodoräkna sig negativa utsläpp när man utgår från att koldioxid som bundits från atmosfären i biomassa lagras djupt nere i berggrunden.

Anders Nord

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.