Kvinnors och mäns drickande förklaras och ursäktas på olika sätt. Foto: TT

Könsroller styr hur vi ser på drickande

Män får göra bort sig på fyllan, men kvinnor förväntas kunna behålla kontrollen. Det visar en ny avhandling.

Svenskarna dricker inte på samma sätt som förr. Ett exempel på det är att utbudet av olika alkoholsorter är större än någonsin. Sättet vi ser på kvinnors och mäns drickande har däremot inte förändrats i samma utsträckning.

– Mäns dryckesbeteende ursäktas generellt sett med att de är djuriska eller testosteronstinna. Kvinnor förväntas vara mer ansvarstagande och omhändertagande, säger Josefin Bernhardsson vid Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet, som gjort en avhandling om alkoholbruk och könsroller.

Olika grupper intervjuades

Hon intervjuade nära 200 personer från högstadie- till pensionsåldern, som en del av ett större forskningsprojekt om dryckesvanor i Europa. Grupperna som intervjuades bestod av undersköterskor, hantverkare, lärare och elever. En sak som förvånade henne var hur lika berättelserna var, oavsett vilken grupp intervjupersonerna tillhörde.

– Jag hade förväntat mig mer variation mellan de olika grupperna. Men 15-åringars uppfattningar om alkoholbruk skiljer sig inte särskilt mycket från de i 60-årsåldern.

Ett av de mest utmärkande resultaten var att skillnaden i uppfattning om manligt och kvinnligt drickande var som störst när det gällde beteenden som upplevdes som riskfyllda eller problematiska.

Mer accepterat att pappan dricker

– När de fick frågor om sin barndom och deras föräldrars dryckesvanor sade de flesta först att föräldrarna sällan blev berusade, men att det hände att ”pappa blev lite glad eller lustig”. Men ingen nämnde liknande berättelser när det gällde deras mammor, säger Josefin Bernhardsson, som menar att många talar om alkoholism och berusning med olika typer av omskrivningar, eftersom ämnena är belagda med skam.

En annan stor skillnad mellan könen var att flickor blev varnade för alkoholens effekter i högre utsträckning än pojkar.

– Trots att unga män är mer utsatta för våld under berusning än unga kvinnor, så varnas de inte för alkoholens effekter. Unga kvinnor får däremot ofta höra om riskerna för sexuella övergrepp. Män tillåts inte vara rädda på samma sätt, säger hon.​

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer