På den här farmen i Texas huserar 50 000 kor Foto: BBC

Kött lika miljöfarligt som transporter

Uppdaterad
Publicerad

Vi äter i genomsnitt nio djur per år och köttkonsumtionen ökar stadigt. Nu varnar forskare för miljökonsekvenserna.

Den totala köttproduktionen i världen står för drygt 14 procent av alla utsläpp från växthusgaser. Det är ungefär lika stor andel som alla bilar, båtar, flyg och resten av hela transportnäringen står för.

– Det har gjorts uppskattningar som visar att en vanlig ko har lika stor effekt på den globala uppvärmningen som en familjebil, säger Michael Mosley som i kvällens film i Vetenskapens Värld undersöker om det är möjligt att vara en miljövänlig köttätare.

När kor fiser och rapar ger de ifrån sig stora mängder metan, som är en oerhört kraftig växthusgas. Men det är bara en del av köttindustrins bidrag till utsläppen.

FN har analyserat alla delar av den globala köttproduktionen och kommit fram till att 14,5 procent av alla växthusgaser som människan är ansvarig för kommer från djur som vi antingen äter eller mjölkar. I beräkningen ingår allt i från metangas från idisslarnas matsmältning, till gödsel, avverkning av skog för att bereda odlingsmark, odling av djurfoder och transporter av djur och kött.

– En del ser det moderna jordbruket som ett mirakel, jag tycker det är en illusion. Det går åt oerhört mycket olja för att producera bekämpningsmedel och konstgjort gödsel och för att driva maskinerna. Det går också åt mycket vatten till odling av djurfoder och till djuren, säger Philip Lymbery som är chef för organisationen Compassion in world farming.

En annan aspekt av den moderna köttindustrin är att den kräver stora odlingsytor.  En tredjedel av jordens landyta upplåts redan idag till att odla grödor till köttindustrin. År 2050 antas köttproduktionen vara dubbelt så stor som idag, och det innebär att det också krävs dubbelt så mycket grödor att föda djuren. Utmaningarna är stora, och fastän man kommer på mer effektiva odlings- och uppfödningsmetoder så behövs än mer odlingsmark för djurfoder. Redan idag omvandlas miljoner hektar av regnskog i Sydamerika till sojaodlingar för att föda kycklingar och grisar.

– Det finns en ökad medvetenhet om att den ökade köttproduktionen är ohållbar.  I en framtida värld med nio till tio miljarder människor måste vi fundera noga på hur vi vill använda odlingsmarken. Ska vi odla grödor som mättar människor direkt eller till boskap, säger Tara Garnett som är miljöforskare.

I filmen som Vetenskapens värld visar i kväll (SVT 2, 20.00) tipsar Michael Mosley vilket slags kött vi ska äta om vi vill dra ner på utsläpp av växthusgaser.

Idisslarnas matsmältning: 2,8 miljarder ton

Gödsel från husdjur: 700 miljoner ton

Avverkning av skog: 700 miljoner ton

Odling av djurfoder: 2,6 miljarder ton

Transporter av foder och kött: 100 miljoner ton

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.