Sara Thomée är Sveriges ledande expert när det gäller mobilanvändning och psykisk ohälsa. Foto: SVT / Arne Ohlin

Krävs mer forskning om smartphones betydelse

Uppdaterad
Publicerad

Det är förenklat att peka ut smartphones som orsak till den växande psykiska ohälsan, menar svenska forskare. Däremot kan den nya tekniken förstärka en utveckling som redan finns.

– Jag tycker att Jean Twenge drar för stora växlar utifrån det forskningsunderlag hon har. Däremot tycker jag att hon lyfter en viktig fråga, säger Sara Thomée, hälsopsykolog vid Göteborgs universitet.

Sara Thomée är en av Sveriges ledande experter kring mobilanvändning  och psykisk ohälsa. Och hon följer på Världshälsoorganisationens uppdrag den internationella forskningen.

Många studier pekar på samband

– Det finns många studier som pekar på ett samband mellan mobilanvändning och psykiska besvär, berättar Thomée

Själv har hon i en svensk studie funnit samband mellan hög användning av datorer och mobiltelefoner, och sömnsvårigheter och symptom på depression.

Problemet är enligt Thomée att forskningsresultaten är trubbiga. De flesta studier kan enbart slå fast att det finns ett samband – men inte vad sambandet egentligen beror på.

Oklara orsaker

– De flesta studierna är så kallade tvärsnittsstudier. Man jämför

Foto: Arne Ohlin / SVT

exempelvis mobilanvändning och psykiska besvär vid en viss tidpunkt. Men då går det inte att avgöra vad som ger vad, säger hon.

– Det kan ju också vara så att de som använder smartphones mycket redan har sömnsvårigheter eller psykiska besvär, vilket det finns studier som tyder på. En person som har svårt att somna kanske tar till mobilen. Och en nedstämd person kanske tenderar att vända sig mot skärmen snarare än att umgås med andra, säger Thomée.

Själv tror Thomée inte att smartphones är grundorsak till den växande psykiska ohälsan bland unga i Sverige.

Samhällsförändringar huvudorsak

– De här förändringarna inleddes långt innan smartphone-genombrottet. Däremot kan man tänka sig att den nya tekniken kan bidra till den samlade stress och de krav som många unga upplever idag.

Thomée tror dessutom att det är väldigt olika från person till person.

– För en del kan smartphones och sociala medier vara en hjälp. Men för andra kan man tänka sig att tekniken blir en del av problemen.

Curt Hagquist, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstad universitet, är inne på samma linje.

Foto: Arne Ohlin / SVT

– De faktorer som pressat upp den psykiska ohälsan i Sverige sedan 1990-talets början finns i högsta grad kvar. Men på toppen av detta läggs idag den nya tekniken.

Krävs mer forskning

Hagquist håller med om att det inte går att avgöra om smartphones bidragit till den växande psykiska ohälsan. Men han tycker samtidigt att det finns anledning att ta frågan på allvar.

– Vi vet att andelen tonåringar med psykiska besvär är högre bland de som använder smartphones och datorer allra mest. Men vi vet inte vad det beror på. En förklaring är att den här gruppen redan från början består av fler unga som av olika skäl har psykiska besvär, säger Hagquist.

– Problemet är att vi inte vet. Vi behöver mer data och bättre studier, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.