Statskontoret har gjort en analys av IRF:s verksamhet och pekar på en hel del brister. Foto: IRF

Kritik mot statligt rymdforskningsinstitut

Uppdaterad
Publicerad

I år firar Institutet för rymdfysik 60 år i rymden. Men nu kommer smolk i glädjebägaren. En färsk rapport som har gjorts på uppdrag av regeringen riktar kritik mot sättet som institutet leds på. 

Framför allt riktar utredarna kritik mot att föreståndaren för Institutet för rymdfysik har tre roller –myndighetschef, chef för ett av de största forskningsprogrammen och projektledare för ett av de största forskningsprojekten. Det här är något som undergräver personalens förtroende för föreståndaren och gör verksamheten mindre effektiv, enligt rapporten. 

Utredarna menar också att samarbetet mellan IRF:s verksamhetsorter behöver stärkas. IRF bedriver i dag verksamhet i Kiruna, Umeå, Uppsala och Lund. ”De olika verksamheterna uppges bedrivas åtskilda och i konkurrens med varandra”, skriver författarna. De ser en risk för att institutet inte utnyttjar all kompetens.

”Får stå tillbaka”

SVT har varit i kontakt med kontoret i Uppsala. En av forskarna vi pratar med där instämmer i kritiken. Hermann Opgenoorth, professor i rymdfysik, forskar inom extremt rymdväder och upplever att hans forskningsområde får stå tillbaka. 

– Jag har läst rapporten och håller med om att det är ett problem när föreståndaren har dubbla roller inom institutet. Det gör att vissa forskningsprogram får stå tillbaka, säger Hermann Opgenoorth.

Ser över rollen

Institutets föreståndare Stas Barabash är projektledare för ett stort forskningsprogram, som går ut på att studera solsystemets fysik och rymdteknik. Under den senaste femårsperioden har det forskningsområdet ökat sina intäkter kraftigt medan andra forskningsprogram har minskat sina, enligt rapporten. 

Stas Barabash säger till SVT Vetenskap att föreståndarens roll är något de kommer att titta på framöver. 

– Jag tycker samtidigt att det är jättebra att myndighetschefen också är aktiv forskare. Statskontoret har lagt fram några olika förslag som vi kommer att titta på. Jag kommer att ha en dialog med min chef på departementet och lyfta frågan med min personal, säger Stas Barabash.

Stas Barabash har flera roller på Institutet för rymdfysik, vilket får kritik i rapporten. Foto: IRF

”Tas inte tillvara”

Ett av de forskningsområden som har fått minskade resurser går ut på att studera hur solen och jorden växelverkar, så kallat rymdväder. 

Hermann Opgenoorth har kompetens inom området och sitter med i internationella expertgrupper, men upplever att hans kompetens inte tas tillvara inom forskningsinstitutet han tillhör.  

– Jag har arbetat med det här inom EU, ESA och FN och har erbjudit min kompetens men upplever att den inte tas tillvara, säger han. 

– Det beror nog mycket på att det finns en konkurrens mellan IRF:s olika orter.

”Bra med konkurrens”

Stas Barabash förnekar att det finns kompetens som inte tas tillvara inom organisationen. Han säger samtidigt att konkurrens mellan orter kan vara något positivt. 

– Utan konkurrens får vi inte bra forskning. Men vi ska se till att det blir fler gemensamma projekt framöver, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.