Den inflammerade härvan kring den italienska kirurgen Paolo Macchiarini får nu KVA, Kungliga vetenskapsakademin, att agera. Foto: TT

KVA agerar i Macchiarini-affären

Uppdaterad
Publicerad

Den inflammerade härvan kring den italienska kirurgen Paolo Macchiarini får nu KVA, Kungliga vetenskapsakademin, att agera. KVA menar att det är mycket viktigt med en extern utredning som ”återskapar förtroendet för medicinsk forskning”.

Akademien kräver att den tidigare utredningen om forskningsfusk återupptas och förs över från Karolinska institutet till Centrala etikprövningsnämnden. Den tidigare utredningen utfördes av KI själva och presenterades sommaren 2015. Där friades Paolo Macchiarini från anklagelserna om forskningsfusk.

”En rad missförhållanden och etisk oförsvarbarliga arbetssätt har framkommit, och detta har lett till en förtroendekris för svensk medicinsk forskning”, skriver KVA i ett pressmeddelande efter avslöjandena om Paolo Macchiarini. Vetenskapsakademien skriver att man ”ser mycket allvarligt på situationen”.

KVA anser att det är av största betydelse att ärendet avgörs på ett sätt som ”återskapar förtroendet för medicinsk forskning”. Både forskning och sjukvård måste granskas, menar Vetenskapsakademien.

Macchiarini-ärendet visar också, enligt KVA, att gränsdragningen mellan klinisk forskning och avancerad sjukvård behöver göras tydligare. Därför tillsätter man en utredning tillsammans med Svenska Läkaresällskapet som får i uppdrag att gå igenom dessa frågor. Utredningen kommer att ledas av professor Olle Lindvall, Lunds universitet.

KVA vill också att rapporten i tidskriften The Lancet 2011 om den första operationen med konstgjord luftstrupe kompletteras med uppgiften att patienten avlidit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer