Foto: TT

Kyssar ovanligare än vad man tror

Uppdaterad
Publicerad

Det påstås ofta att kyssande är ett universellt fenomen, men ömhetsbeviset är betydligt ovanligare än vad man tidigare trott, enligt ny amerikansk forskning.

Vetenskapsradion rapporterar om studien som visar att kyssande förekommer i mindre än hälften av 168 undersökta folkgrupper över världen.

Kyssande förekom ofta i avancerade, komplexa kulturer. Hos jägare-samlare eller nomader visade det sig vara betydligt ovanligare.

Sexualitetsforskaren Justin Garcia hade reagerat på påståenden om att människor skulle ägna sig åt kyssande i ett romantiskt eller sexuellt sammanhang i så gott som alla kulturer. Det visade sig att endast 46 procent av kulturerna ägnade sig åt kyssar.

– Studiens största bidrag är påminnelsen om hur vi hela tiden sätter vår egen kultur i centrum i stället för att inse att det som är normalt för oss inte är det för alla andra, säger Justin Garcia till Vetenskapsradion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.