Foto: TT Bild

Lågt blodsocker kan ligga bakom bråk i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Bråkar du mycket med din partner? Då kanske du lider av lågt blodsocker. I en ny amerikansk studie undersöks kopplingen mellan blodsockernivån och aggressivt beteende i nära relationer.

I studien mättes blodsockernivåerna hos 107 gifta par under 21 dagar. Forskarna kunde se att de personer som generellt sett hade lägre blodsockernivå på kvällar oftare kände aggressioner mot sin respektive.

Varje deltagare fick en voodoodocka som skulle representera deras respektive, samt 51 knappnålar. Varje kväll fick deltagarna sticka i så många nålar som de tyckte motsvarade hur arga de var på sin respektive den kvällen.

Det visade sig att de personer med lågt blodsocker på kvällen också var de som stack flest nålar i dockorna.

Samma test – i annan miljö

Men det är skillnad mellan tanke och handling. I slutet av studien fick paren utföra ännu ett test, fast i labbmiljö. De fick instruktioner om att de skulle tävla mot sin respektive om vem som hade snabbast reaktionsförmåga. Den som vann fick möjlighet att utsätta sin partner för ett högt, obehagligt ljud i deras hörlurar, och fick själv välja hur länge.

De befann sig då i olika rum och kunde inte se varandra. I det verkliga fallet tävlade de mot en dator som lät dem vinna ungefär hälften av gångerna, och partnern utsattes inte för det obehagliga ljudet.

Testet visade att de personer som hade lågt blodsocker och satte flest nålar i dockorna, också var de som utsatte sin partner för det obehagliga ljudet under längst tid.

Självkontroll påverkas av flera faktorer

Åke Pålshammar är neuropsykolog och senioruniversitetslektor vid Institutionen för psykologi vid Uppsala universitet.

– Förmågan till självkontroll kan påverkas av flera olika saker. Jag sysslar mycket med tonåringar, och de har ofta mycket sämre förmåga till självkontroll, eftersom den delen av hjärnan inte är färdigutvecklad förrän man är 20-25 år gammal. Men sen kan den förmågan sättas ned av bland annat alkohol och droger eller som i den här studien, blodsockernivån, säger han.

Hur arg man blir är individuellt. Och det är mycket som inte fungerar som det ska när energin tryter.

– Vissa blir lättare arga än andra och det kan bero på flera olika saker. Ibland kan det bero på andra känslor. Rädda personer är ibland de som blir mest okontrollerat aggressiva till exempel. Sen är alla tankeprocesser energikrävande. Vid lågt blodsocker och trötthet blir man heller inte lika bra på att förstå vad ens partner menar, man blir inte lika bra på att uppfatta nyanser i vad andra säger.

Kontroll genom att ventilera

Men finns det någon positiv effekt, ett belöningssystem, för oss när vi tappar kontrollen och blir arga? Åke Pålshammar menar att det är lite tvetydigt, men att det finns en positiv effekt av att bemöta ett problem.

– Man får kontroll när man ventilerar sina känslor, man blir av med ett obehag vilket kan ses som en belöning. Men tillsammans med vuxna människor gör man det bäst genom att prata om ilskan och aggressionskänslorna, inte genom att bli våldsam, säger han.

Studien ”Low glucose relates to greater aggression in married couples” publiceras i veckans nummer av tidskriften PNAS.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.