Utopererade PIP-bröstimplantat. Foto: TT

Läkare anmälda för stöld av bröstimplantat

Uppdaterad
Publicerad

Tre läkare som har opererat ut skadliga PIP-bröstimplantat har anmälts för stöld. Istället för att lämna ut implantaten till kvinnorna, har implantaten slängts. Något som kan försvåra för kvinnorna att få skadestånd i en eventuell rättegång.

Advokatbyrån Medical Law företräder 21 kvinnor som samtliga fått sina implantat utopererade och beslagtagna av läkare. De tre anmälda läkarna arbetar på Proforma Clinic (PFC Clinic AB) i Stockholm.

Implantaten kan vara viktig bevisföring i rätten. Gunnar Brolin på Medical Law säger att han tror att kliniken satt i system att göra sig av med implantaten och vägra lämna ut dem.

Skönhet utan skydd

– Det kan vara ett sätt för läkarna och klinikerna att undanröja bevis och frånsäga sig allt ansvar.

Kvinnornas egendom

PIP-implantaten är enligt Gunnar Brolin kvinnornas egendom. Därför har advokatfirman lämnat in en brottsanmälan till Åklagarmyndigheten i Solna.

– Det här ska räknas som stöld, alternativt egenmäktigt förfarande. Därför har vi beslutat oss för att anmäla de här läkarna för kvinnornas räkning.

De utopererade implantaten kan vara viktiga för kvinnorna. Om de vill bevisa att de är skadliga kan de behöva analyseras. Det kan också vara viktigt att behålla implantaten för att utreda om det finns en långsiktig cancerrisk.

”Befängd och grundlös”

SVT Nyheter har kontaktat både Proforma Clinic för att de ska få möjlighet att bemöta kritiken. Proforma Clinic svarar:

”Om en sådan anmälan har gjorts så är den förstås befängd och grundlös.”… ”Vad gäller kirurgiskt avfall såsom implantat mm så betraktas allt avfall som potentiellt hälsovådligt och hanteras därför enligt försiktighetsprincipen och i enlighet med miljöbalken samt SoS regler om hantering av biologiskt avfall.”

Men enligt Gunnar Brolin på Medical Law får de flesta kvinnor inom den offentliga vården och mindre kliniker tillbaka sina implantat utan föreskrifter om hur de ska hanteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skönhet utan skydd

Mer i ämnet