– Patienterna vill ha det, och doktorerna förskriver det av placebo-skäl, säger Lennart Hansson. Foto: TT/SVT

Läkare: Hostmedicin är meningslöst

Uppdaterad
Publicerad

Varje år köper svenskarna olika mediciner mot hosta för omkring 300 miljoner kronor – helt i onödan, enligt läkaren och forskaren Lennart Hansson:

– Effekten man är ute efter om man har vanlig hosta vid förkylningar, den betraktar jag som dåligt dokumenterad eller obefintlig.

Förkylningssäsongen är här och med den förkylningshostan som ofta är förenad med segt slem, luftvägssymtom och feber.

När hostan och slemmet slår till ligger det nära till hands att bege sig till apoteket för att köpa slemlösande eller hostdämpande medicin för att mildra plågan. Men enligt Lennart Hansson är det helt onödigt. Medicinerna fungerar helt enkelt inte.

– Patienterna vill ha det, och doktorerna förskriver det av placebo-skäl som jag brukar säga. Man vill tillfredsställa patienten i stället för att kanske ta en diskussion, säger Lennart Hansson vid Lunds universitet.

Region Stockholms expertgrupp för lung- och allergisjukdomar skriver i information riktad till läkare och sjukvårdspersonal att det i stort sett saknas evidens som stöder nyttan av hostmediciner vid hosta i samband med luftvägsinfektion. De skriver att de studier som finns är få och små och visar i vissa fall motstridiga resultat.

Se mer i klippet ovan.

Så lindrar du hosta

Se till att dricka mycket. Vätska gör att slemmet blir mindre segt och lättare att hosta upp. Varm dryck verkar ofta lenande i svalget. Vid rethosta på natten kan det hjälpa att dricka lite vatten när hostan kommer.

För den som hostar på natten kan det hjälpa att höja huvudändan på sängen. Enklast är att bädda med extra kuddar. Lägg kuddarna under madrassen så glider de inte undan.

Undvik rökiga miljöer eftersom rök ofta gör hostan värre. För den som själv röker finns det många fördelar med att sluta röka.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.