Läkemedelsutsläpp gör människor sjuka

Uppdaterad
Publicerad

En stor del av världens läkemedel tillverkas i Indien, vilket ger billigare tabletter. Men svenska forskare har visat att reningen från fabrikerna är mycket dålig och enormt höga halter av läkemedelsrester släpps ut i naturen med svåra konsekvenser, inte bara för Indien.

Det råder ett bedrägligt lugn över Patancheru, en förstad till Hyderabad i Indien. Det syns inte på ytan men i sjöarna i vattendragen och i grundvattnet sker en pågående miljökatastrof.

Parvatama är 45 år och bor i en av byarna som ligger i området. Hon beskriver hur lukten, som kommer från sjöarna runt i kring, bränner i näsan.

-Allt är förorenat runt omkring här, säger hon.

Ändå bor de kvar, för att de inte har råd att flytta härifrån.

Ont i huvudet och missfall

Det är läkemedelsfabrikerna runtomkring som släpper ut stora mängder antibiotika, som har gjort grundvattnet odrickbart och sjöarna döda.

Av de som bor i byarna runt omkring lider många av olika kroppsliga sjukdomar, ont i huvudet, ledbesvär, cancer och långt fler missfall än vad som är vanligt. Så här har det varit i många år – men Indiska myndigheter tittar mellan fingrarna. När företagen ger jobb och bättre ekonomi får de fortsätta att släppa ut knappt renat avlopp.

Billigare att dumpa avfallet

Den svenske forskaren Joakim Larsson har visat att fabrikerna varje dag släpper ut så mycket antibiotika att det skulle räcka till att behandla en hel stad på 90 000 människor. De gör det för att det är så mycket billigare att dumpa avloppet än att rena det från medicinrester.

Just här upptäckte forskarna att läkemedelsfabrikerna utgör en källa för upp till en miljon gånger högre halter av bredspektrumantibiotika (ciprofloxacin) i miljön, än de läkemedelsrester som sprids via det vi kissar och bajsar ut tillsammans med slängda överblivna läkemedel.

Otroligt höga halter

Halterna som forskarna fann i vattnet i Indien var så höga att många betvivlade att det var riktigt, eftersom läkemedel är så dyra. Men kostnaden för själva läkemedelssubstansen är inte så hög.

Det är att sedan tillverka själva pillret som kostar en hel del, medan substansen är relativt billig. Det är i alla fall billigare att dumpa resterna i naturen än att rena avloppet från medicinerna.

Rapport tog ett eget prov

För att se för att se om utsläppen minskat efter det att de svenska forskarna slog larm tog vi tog ett nytt prov från samma sjö som Joakim Larsson tog sitt prov för två år sedan. Jerker Fick vid Umeå Universitet analyserade vårt prov och resultatet var skrämmande.

2008 fann forskarna ungefär 6,5 mg av antibiotikan ciprofloxacin per liter vatten. Vårt prov visade på 55 mg per liter vatten.

Redan 6,5 mg är närmast ofattbart mycket, dessutom tog vi vårt prov under torrperioden vilket kan ha betydelse för koncentrationen av läkemedel, men vårt prov visar ändå att det inte har blivit bättre.

Problemet, säger Joakim Larsson, är att utsläppen av antibiotika kan skapa resistenta bakterier. Och dessa bakterier kan mutera och sprida sig till människan och då är problemet inte bara Indiens – utan hela världens.

Lena Scherman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.