Borrelia sprids via fästingbett. Foto: TT

Lång kur mot borrelia ingen hjälp

Uppdaterad
Publicerad

En långvarig antibiotikakur hjälper inte mot symtom som tros bero på en tidigare borreliainfektion, skriver Dagens Medicin.

Borrelia, som orsakas av bakterier, sprids via fästingbett. De flesta blir botade men en del patienter har kvarvarande symtom, såsom muskelvärk, känselstörningar och trötthet.

I den aktuella studien, som presenteras i New England Journal of Medicine, fick först de 280 deltagarna en två veckors intravenös behandling med antibiotika. Därefter lottades de till att få en lång kur med antingen placebo eller två typer antibiotika.

Men huruvida patienterna fick aktiv behandling eller placebo påverkade inte livskvaliteten. I alla tre grupper hade den ökat lika mycket.

– Det hade förstås varit mer intressant om man helt hade avstått från att ge den inledande kortvariga antibiotikabehandlingen till en grupp, men forskarna ansåg sig inte kunna göra det av etiska skäl. Huvudbudskapet från studien är att långvarig behandling med antibiotika inte har någon effekt, säger Lars Hagberg, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.