Lång ”Marsresa” inledd i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Tre ryssar, en italienare, en fransman och en kines, alla män, lät sig på torsdagen låsas in i en kapsel i Moskva för att sitta där i 520 dagar ett försök att se hur människor skulle klara en framtida resa till Mars.

Klockan tolv svensk tid slog luckan igen bakom sextetten på ett biomedicinskt institut i den ryska huvudstaden, och männen ska nu tillbringa nästan ett och ett halvt år tillsammans och isolerade från omvärlden. Precis som i rymden får testbesättningen klara sig på begränsade måltidsransoner, och enda kommunikationen med omvärlden blir via e-post – med uppemot 40 minuters fördröjning.

Luckan öppnas igen först när experimentet, utformat av institutet i samarbete med Europeiska rymdstyrelsen (ESA), är över – eller om någon deltagare tvingas att bryta i förtid.

Mars 500

Riskmoment borta

Svenske astronauten Christer Fuglesang, som gjort två riktiga rymdfärder, medger att självklart kan inte alla påfrestningar under en Marsfärd simuleras.

– Rädslan är en sådan faktor. Aspekten att besättningen kanske aldrig kommer tillbaka finns ju inte, påpekar han.

Tanken är att så exakt som möjligt efterlikna en Marsresa med 250 dagar för färden dit, 30 dagar på den tänkta planetens yta och sedan 240 dagar för hemfärden igen. Varje dygn indelas i åtta timmars arbete, åtta timmars fritid och åtta timmars sömn. Maten blir densamma som ombord på Internationella rymdstationen (ISS).

Inga kvinnor med

Att alla deltagarna är män gör att ett element bortfaller i experimentet – de sexuella spänningar som skulle kunna uppkomma under en så lång rymdfärd med en könsblandad besättning. Ryske rymdexperten Jurij Karasj tycker att det är bra; männen kan därmed koncentrera sig på sina uppgifter i stället för att omedvetet tävla om kvinnliga besättningsmedlemmars gunst.

– Det är bättre att hela besättningen är av samma kön. Grundläggande instinkter är inte avskaffade ännu, sade Karasj i rysk tv.

De sex frivilliga är inställda på att det kommer att bli svårt att vara borta från nära och kära så länge.

– Det blir en prövning för oss alla. Vi får inte träffa våra familjer, vi får inte träffa våra vänner, men jag ser det ändå som en ärorik stund i våra liv, sade den 27-årige kinesiske deltagaren Wang Yue innan kapseln slöts till.

TT

Fakta: Låtsasresan till Mars

Försöket att simulera en resa till planeten Mars går under namnet ”Mars 500”. Bakom står Europeiska rymdstyrelsen (ESA) och det ryska Moskvainstitutet IBMP, där också experimentets markmodul finns.

De sex testdeltagarna är tre ryssar – 38-årige expeditionsledaren Aleksej Sitev, 32-årige läkaren Suchrob Kamolov och 32-årige kosmonauten Aleksandr Smolievskij – samt 31-årige fransmannen Romain Charles, 27-årige kinesen Wang Yue och 27-årige italienaren/colombianen Diego Urbina. 37-årige ryssen Michail Sinelnikov är reserv.

Den 8 februari nästa år ”anländer” besättningen till Mars och börjar ta sig ned till och arbeta på planetens yta. Den 10 mars vänder sextetten ”hemåt” och den 5 november 2011 ”landar” den på Jorden igen och Marssimulanterna släpps ut.

Källor: ESA, IBMP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mars 500

Mer i ämnet