Slutpoppat i Norge? Foto: Fredrik Sandberg/TT

Larm om mikropopcorn i Norge

Publicerad

Förpackningar till mikropopcorn innehåller giftiga så kallade perfluorerade ämnen. Det visar en undersökning från Forbrukerrådet, Norges motsvarighet till Konsumentverket.

Ämnena förekommer i fyra av sex förpackningar som undersökts. Två av dem finns med på de norska myndigheternas lista över kemikalier som utgör ett allvarligt hot mot hälsa och miljö.

– Perfluorerade ämnen kan vara cancerframkallande och hormonstörande. Dessa ämnen hör inte hemma i livsmedelsförpackningar och bör totalförbjudas, säger Randi Flesland på Forbrukerrådet.

Slutsålt på danska Coop

I början av sommaren slutade Coop i Danmark att sälja mikropopcorn på grund av de giftiga ämnena i förpackningarna, men i Sverige säljs de fortfarande i de flesta matvarubutiker.

– Det finns inga studier som visar att man blir sjuk av att äta mikropopcorn, inte när det gäller perfluorerade ämnen, sade Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket till TT vid ett tidigare larm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.