Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läskskatt minskar fetma i Storbritannien hos tjejer, men inte hos killar. I videon hör du epidemiologen Nina Rogers förklara varför. Foto: Johan Bergendorff SVT/AFP

Läskskatt minskade fetman hos flickor i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Överviktskurvorna har gått ner med åtta procent bland flickor i mellanstadieåldern sedan läskskatten infördes 2018 i Storbrittanien. Mer än 5000 fall av fetma undveks enligt ny studie.

85 länder har enligt Världshälsoorganisationen WHO redan infört läskskatt för att stoppa den globala fetmaepidemin, men inte Sverige. Läsk innehåller tomma kalorier som kroppen inte blir mätt av. När sockersötade drycker blir dyrare minskar konsumtionen enligt en rad studier. I videon ser du var i världen man har gjort läsk dyrare eller tvingat ned sockerhalten i sötade drycker.

Läskskatt verkar inte bita på killar

Storbritannien införde sin skatt för fyra år sedan. Nu visar en studie där man följde vikt- och längdkurvorna hos en miljon brittiska barn i förskola och mellanstadiet att överviktskurvan sjönk med åtta procent hos flickorna i 10-årsåldern efter att läskskatten kom. Däremot gällde det här inte för pojkarna och i videon spekulerar en av forskarna, epidemiologen Nina Rogers, varför. I Mexico har forskare också visat förra året i en studie att läskskatten där minskade övervikten med tre procent hos tonårstjejer, men inte hos killarna.

Eftersom man inte lottat personer i den brittiska studien att leva med eller utan läskskatt kan man inte vara helt säker på att inte någon annan faktor spelat in i resultatet. Men denna observationsstudie är väldigt stor och enligt Liselotte Schäfer Elinder, som är professor i global folkhälsa vid Karolinska institutet, så är metoden man använt vedertagen och hon anser att man kan lita på resultaten. 

Fantastiska resultat enligt Livsmedelsverkets expert

Livsmedelsverket har utrett styrmedel för en hälsosam livsmedelskonsumtion där man lyfter fram läskskatt som en tänkbar metod av flera. Mer än hälften av Sveriges vuxna befolkning är överviktig eller har obesitas (fetma) och det är en av de främsta orsakerna till ohälsa och för tidig död i Sverige.

– Jag tänker att det här blir ytterligare ett bidrag när vi nu ska gå vidare och analysera mer på djupet några av de här olika styrmedlen, säger Åsa Brugård Konde som är nutritionist på Livsmedelsverket om den nya brittiska studien.

Fem procent av svenska tonårskillar dricker mer än en liter läsk om dagen. Om ett år ska Livsmedelsverket slutredovisa sitt uppdrag vilka metoder som vore effektivast för att få ned fetman bland svenskarna. Då kommer man även väga i de nya resultaten kring läskskattens effekt i Storbritannien och Mexico.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.