Livet överlevde i underjorden

Uppdaterad
Publicerad

Det kan inte ha varit ett lätt liv att vara en liten bakterie för 3,9 miljarder år sedan. Då utsattes jorden för ett tungt bombardemang av asteroider. Klippor stora som hela länder föll ner på jorden i mellan 20-200 miljoner år.

Den här dramatiska perioden i jordklotets historia går på engelska under beteckningen Late Heavy Bombardment. Många forskare har utgått ifrån att livet på jorden måste ha tillkommit efter detta trauma eftersom bombardemanget borde ha steriliserat och utplånat allt liv som börjat pyra. Nu visar en forskargrupp från University of Colorado att bombardemanget snarare skulle ha kunnat ha satt fart på livets utveckling.

– Våra resultat visar på möjligheten att det första livet på jorden utvecklades samtidigt som de stora oceanerna bildades, säger astrobiologen Stephen Mojzsis som är en av huvudförfattarna till artikeln de skrivit i senaste numret av Nature.

Det skulle innebära att det första livet på jorden slog rot för mer än fyra miljarder år sedan.

Studien bygger på en datormodell och visar att det är helt möjligt att det hårda bombardemanget mot jorden kunde skapa sprickor ner i underjorden dit livet kunde ta skydd och utvecklas i fred.

– Det här är helt i linje med den rådande vetenskaplig konsensus att det första livet på jorden bestod av värmeälskande mikrober. Det skulle också kunna betyda att det finns en potential att hitta liv på andra planeter som är utsatta för hårt bombardemang, som på Mars, säger den andra artikelförfattaren Oleg Abramov.

Ulrika Engström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.