Enligt Livsmedelsverket finns inte tillräckligt med stöd i forskningen för att säga om risken för att utveckla matallergi minskar om barn tidigt får pröva mat som jordnötter, mjölk, fisk och ägg. Foto: TT arkiv

Livsmedelsverket: Inte tillräckligt med stöd för att jordnötter och ägg till spädbarn minskar risken för matallergi

Publicerad

Det finns inte tillräckligt med stöd i forskningen för att säga om risken för att utveckla matallergi minskar om barn tidigt får pröva exempelvis jordnötter, mjölk, fisk och ägg. Det slår Livsmedelsverket och Barnläkarföreningens delförening för allergi och lungmedicin fast.

Ska föräldrar ge sina spädbarn så kallade allergena livsmedel, till exempel mjölk och nötter, för att minska risken för att barnen senare ska utveckla allergi?

Frågan har diskuterats flitigt de senaste åren och råden skiljer sig mellan olika länder.

I både USA och Australien rekommenderar man till exempel att barn tidigt introduceras för jordnötter. I USA redan från fyra månaders ålder.

Ingen anledning att undvika några livsmedel

Men i Sverige har Livsmedelsverket varit försiktigare. Man har sagt det inte finns någon anledning att undvika att ge barn några livsmedel under spädbarnsåret på grund av rädsla för att utveckla allergi – men någon rekommendation att aktivt introducera livsmedel har aldrig funnits.

Frågan har också debatterats och det har spekulerats i om att Sverige skulle följa de amerikanska riktlinjerna.

Men så blir det inte.

I dag presenterade nämligen Livsmedelsverket sin genomgång av forskningen kring introduktion av så kallade allergena livsmedel till spädbarn. Ett arbete som påbörjades hösten 2017 och där barnläkare och forskare med inriktning på allergi också varit delaktiga.

– Det finns visserligen studier som tyder på att en tidig introduktion skulle kunna minska risken för matallergier, men sammantaget finns inte tillräckligt med stöd för en aktiv introduktion, säger Ylva Sjögren Bolin, nutritionist och immunolog på Livsmedelsverket.

Råden blir därför i stort sett oförändrade.

Mat som är näringsrik

– Samtidigt vill vi vara tydligare med att den mat där allergirisken är störst även är näringsrik. Vi rekommenderar därför att barn får ägg, jordnötter, mjölk, fisk, bönor och nötter under deras första år, säger Ylva Sjögren Bolin.

– Nötter och jordnötter bör dock vara mixade och osaltade.

Den nya råden gäller alltså alla barn, även de som befinner sig i riskgruppen för allergi.

– Men vi uppmanar också alla föräldrar som misstänker att ens barn har allergi att vända sig till vården för att få en diagnos.

Ökar inte risken för allergi

Kombinationen jordnötter och småbarn är något som kan ge många föräldrar ångest och fram till tidigt 2000-tal var varningen tydlig:

Exponera spädbarn och småbarn för jordnötter och du ökar risken för att de ska utveckla en allergi.

Men sedan dess har forskningen gått framåt och i dag vet man att en tidig introduktion av ”allergena” livsmedel inte ökar risken för att drabbas av allergi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer