Foto: Rjommabolli

Lycka inget säkert recept för långt liv

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan du slänga dina självhjälpsböcker. En ny studie visar att lycka inte är en säkerhet för att leva ett långt liv med hälsan i behåll.

Är du mer som åsnan Ior men känner att du borde vara som den alltid så glada Tiger? Du kan ta det lugnt, för nu kommer en ny studie som visar att lycka inte leder till ett längre och friskare liv.

Forskare har följt över en miljon medelålders kvinnor i Storbritannien som under tio år har fått skatta sin lycka. Studien kunde inte visa på någon ökad risk för förtidig död hos de kvinnor som allmänt kände sig mindre lyckliga och var missnöjda med livet. Däremot fanns det en koppling mellan sjukdom och ohälsa och hur lycklig man känner sig.

 – Sjukdom gör dig olycklig men olycka i sig gör dig inte sjuk, säger Bette Liu, en av författarna till studien i ett pressmeddelande.

 Bygger på en stor mängd data

Kvinnorna i studien fick under tio års tid skatta hur ofta de kände sig lyckliga, stressade, avslappnade och om de hade kontroll över tillvaron samt kände sig avslappnade. Samtidigt samlade forskarna in uppgifter från kvinnornas sjukhusjournaler. Efter att studien avslutades och all data skulle sammanställas hade forskarna information om 700 000 kvinnors självskattade lycka och deras faktiska sjukdomar och sjukhusvistelser under tio års tid.

Bland de kvinnor som skattade sin lycka lågt fanns en tydlig koppling till att de redan när studien startade hade dålig hälsa, rökte, hade låg fysisk aktivitet och levde ensamma. Men tio år senare kunde forskarna inte se någon ökad dödlighet bland dessa kvinnor jämfört med de kvinnor som i allmänhet var nöjda med livet.

Orsak och verkan

 Forskarna bakom den nya studien menar att tidigare forskning som visat att lycka har en effekt på hälsa och överlevnad har blandat ihop orsak och verkan. Att vara sjuk leder till att man blir olycklig och forskarna pekar på att det ofta finns ett samband mellan ett allmänt missnöje i livet och livsstilsfaktorer som i sig är negativt för hälsan, som till exempel rökning.

Mikael Landén, professor inom psykiatri på Karolinska Institutet har inte varit involverad i studien men menar att studieresultaten bidrar med en viktig aspekt vad gäller sjukdom och lyckobefinnande, allra minst med den allt växande trenden med självhjälpsböcker.

– Den här studien visar på ett övertygande sätt att olycka inte är kopplat till ohälsa och jag tycker att det är ett viktigt bidrag. Det har nästan varit en för stor inverkan av så kallade lyckoprofeter som nästan skuldbelagt de som är sjuka, säger Mikael Landén.

En invändning till studiens upplägg är att lycka är en subjektiv faktor som är svår att mäta och jämföra. Mikael Landén ser däremot inga problem med hur forskarna i studien har genomfört studien.

 – Det är notoriskt svårt att studera lycka för det går inte att mäta. Men det kan inte finnas något bättre sätt att skatta den än att fråga personer om hur de upplever det, säger Mikael Landén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer