Vi har träffat ledande AI-forskare för att på djupet utforska tre av de största riskerna – och hur vi kan förhindra dem.
1. Hela yrkeskategorier kommer försvinna
Se klippet överst i artikeln.
I och med den industriella revolutionen tog maskiner över mängder av jobb. Nu står vi inför nästa stora omställning – kanske den största någonsin.
– Målet är att uppnå total arbetslöshet, säger Nick Bostrom som är filosof och professor vid Oxford University.
AI kommer att ta över både enkla och avancerade arbetsuppgifter. Inga jobb går säkra – tillräckligt kraftfull AI kommer att kunna överträffa oss människor på i princip vilken uppgift som helst.
2. Kan AI vända sig mot människan?
Vi känner alla till science fiction-filmerna där robotar blir självmedvetna och försöker göra sig av med oss människor. Men det är inte bara en skrämmande fantasi, utan en faktisk möjlighet – åtminstone i teorin.
En superintelligent AI som kan använda sin intelligens till att göra sig själv ännu smartare är den sista uppfinningen vi behöver göra. Sedan kommer den tekniska utvecklingen att ta fart i en hastighet som saknar motstycke.
3. Deras styrka hotar maktbalansen
Ett fåtal väldigt rika företag och länder kan få oproportionellt mycket makt genom AI. Men tekniken är alldeles för kraftfull för att styras av egenintresse enligt Nick Bostrom.
– Det är för stort för att bara tillhöra ett företag eller ens ett land, säger han.
Teknikutvecklingen riskerar att bli tävling som driver på för snabbt mot att uppnå framsteg – och det bär med sig allvarliga problem.
Bonus!
Här berättar Tove Hanell om en annan risk med AI: Hur rädd ska jag vara för ”deepfakes”.
Det handlar om att AI kan skapa oerhört trovärdiga förfalskningar som inte går att skilja från vad som är äkta. Det kan till exempel innebära att bilder, ljud och video inte längre kan användas som bevismaterial.