Maneten snoozar också

Uppdaterad
Publicerad

Cassiopea-maneten har ingen ryggrad, ingen hjärna och spenderar sitt liv upp- och nervänd på havsbottnen. Nu har forskare i Kalifornien upptäckt att maneten sover. Och kanske av samma anledning som människan.

Den här maneten lever på havsbottnen i mangroveträsk och andra varma grunda vatten. På dagarna ligger den mest upp- och ner på botten och drar ihop sin klocka. Forskare vid Caltech i USA har nu kunnat visa att på natten går manetens aktivitet märkbart ner och den hamnar i ett sömnliknande tillstånd.

–Den här upptäckten visar att till och med djur utan centralt nervsystem behöver sömn. Vilket betyder att sömn är ett av de äldsta beteendestadierna, säger Ravi Nath, en av författarna till studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Current Biology. 

Kameror i akvariet

Maneten är ett av de första djuren som utvecklade nervceller och den har ett av de mest primitiva nervcellsuppbyggnaderna. Forskare har upptäckt sömn hos djur med mer utvecklade nervceller men ingen har förr testat om maneter sover, säger Ravi Nath till SVT vetenskap.

Men hur vet man att en manet sover?

För att ta reda på det satte forskarna upp kameror i maneternas akvarium. De upptäckte då att maneterna hade en inaktiv period under natten.

Cassiopea-maneten, som är en så kallad lungmanet, drar ihop sig 58 gånger per minut under dagen men på bara 39 gånger på natten. Den rör sig fortfarande men är i ett sömnliknande tillstånd.

Trötta dagen efter

För att vara säkra på att maneten verkligen sov la forskarna maneten på en platta högre upp i akvariet och när den visade tecken på sömn drog man bort plattan. En alert manet hade vanligtvis simmat till botten omedelbart men de sovande maneterna flöt omkring några sekunder innan de vaknade till och orienterade sig.

Forskarna gjorde ett sista test för att verkligen se att det var sömn som det handlade om och sprutade lite vatten på maneterna så att de inte skulle kunna somna. Resultatet blev att de maneter som inte fått sova under natten istället somnade en stund på dagen, när de egentligen ska vara aktiva.

– Vi vet inte varför maneten behöver sova, men vår studie ger en ledtråd om den uråldriga funktionen sömn, säger Ravi Nath.  

Primitivt beteende

Resultaten tolkar forskarna som att det är sannolikt att sömn i grunden är ett primitivt beteende, eftersom ett primitivt djur som maneten sover.

– Eftersom resultaten pekar på att sömn är ett bevarat beteende, så är det möjligt att en del anledningar till att människan sover också är samma för maneten, säger Ravi Nath.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.