Ny studie: Massor av mikroplast i flaskvatten

Uppdaterad
Publicerad

Vatten på flaska kan innehålla stora mängder mikroplast, enligt en ny granskning av journalistnätverket Orb, som låtit testa vattnet i hundratals flaskor från tillverkare i hela världen.

– Om resultatet stämmer är det höga värden. Mikroplast hör inte hemma i dricksvatten, säger Kerstin Magnusson, ekotoxikolog på Svenska Miljöinstitutet.

Över 250 vattenflaskor från elva olika märken, inköpta på fem kontinenter, ingick i analysen som utfördes av amerikanska forskare på uppdrag av det internationella journalistnätverket Orb Media.

Spår av mikroplast

I 93 procent av flaskorna som undersöktes hittades spår av mikroplast, även om mängden varierar stort. Enligt forskarna innehöll San Pellegrinos flaskor allt från noll till 74 partiklar per liter vatten och Evians mellan noll och 256 partiklar per liter. Tyska Gerolsteiners flaskor innehöll mellan 9 och 5 106 partiklar per liter.

Plast och miljö

Värst var Nestlés Pure Life som hade värden mellan 6 och i ett fall hela 10 390 plastpartiklar per liter vatten. Inga svenskproducerade märken ingick i undersökningen.

Ifrågasatt mätning

Men analysmetoderna som använts ifrågasätts av tillverkaren Nestlé. De anser att det inte går att utesluta att även andra partiklar än plast kan ha räknats in i slutresultatet.

Nestlé liksom Gerolsteiner bekräftar att de själva hittat spår av mikroplast i sitt flaskvatten, men betydligt lägre nivåer än i Orbs studie. Nestlés egen analys hittade mellan noll och fem plastpartiklar per liter.

Forskare: ”Tveksam till resultatet”

Kerstin Magnusson som forskar om mikroplast på IVL, Svenska miljöinstitutet, har samma invändningar mot metoden som Nestlé.

Den spårningsvätska som använts för att identifiera plastpartiklar i vattnet kan också fastna på andra naturliga partiklar som innehåller fetter, och därför borde vattnet ha filtrerats och renats innan spårningsvätskan tillsattes, menar hon:

– Risken finns att de partiklar som analyserats är något annat än plast. Jag ställer mig därför lite tveksam till resultatet.

Många flaskvatten innehåller mikroplastpartiklar, visar en vetenskaplig studie. Foto: TT arkiv

Försvarar studien

Även mikropartiklar som cirkulerar i luften i labbmiljön kan ha kontaminerat resultatet. Men forskarna bakom studien säger sig ha gjort allt för att förhindra det, och menar att den metod de använt för spårning av plast är tillförlitlig.

– Andra biologiska partiklar som alger och träfibrer är inte vanligt förekommande i flaskvatten, säger professor Sherri Mason vid Fredonia-universitetet.

Hon anser inte att filtrering och rening av vattnet varit nödvändig för analysen.

Däck och kläder

Mikroplast är ett samlingsnamn för plastpartiklar och fibrer som är mindre än fem millimeter. De förekommer i luften både inne och ute. De kommer bland annat från bildäck men även olika textilier – som fleecejackor, mattor och kläder av syntet-tyg – släpper ifrån sig stora mängder plastpartiklar när de används och tvättas.

I dagsläget finns det inte tillräckligt med forskning kring om den här typen av partiklar utgör en hälsofara. Det säger Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket.

Tonar ner riskerna

Han tycker att studien är intressant om den stämmer, men tonar ned riskerna med att dricka vatten som innehåller mikroplast.

– Utifrån dagens kunskapsläge går det inte att säga att det är någon hälsorisk. Dessutom tror jag att resultatet i studien bara pekar på att vi har den här typen av mikropartiklar överallt i vår miljö.

Nanopartiklar kan vara skadliga

Däremot finns djurstudier som visat att ännu mindre plastpartiklar än de som hittats i det analyserade flaskvattnet kan ansamlas i kroppen.

– Nanopartiklar av plast skulle kunna tas upp av tarmen och eventuellt orsaka inflammation i organ. Men vi vet inte hur det förhåller sig hos människan, säger Kettil Svensson.

Han ser flera förklaringar till att så varierande mängder plast hittats i det analyserade flaskvattnet.

Plast i korkarna

– Det kan bero på vilken källa vattnet kommer ifrån, hur tappningen gått till och vilket förpackningsmaterial som har använts.

Samtliga flaskor som analyserades hade plastkorkar. En stor del av partiklarna som hittades i vattenflaskorna kom från polypropen, en plast som är vanlig i just korkar.

Fakta om studien

  • Orb Media  är ett fristående internationellt nätverk av journalister som bland annat samarbetar med public service-bolag som SVT, YLE, CBC och BBC i sina granskningar.
  • Deras vatten-test är utfört av forskare på State University of New York at Fredonia.
  • Totalt undersöktes 259 vattenflaskor av elva olika märken inköpta över hela världen. Både lokala och internationellt kända märken, som Evian och San Pellegrino ingick i studien. Sex flaskor som testades var gjorda av glas, resten av plast. Samtliga flaskor har plastkorkar.
  • Större plastpartiklar hittades genom analyser av vattnet i mikroskop. Mindre partiklar spårades genom att tillsätta en rödfärgad vätska, Nile Red, som fastnar på ytan på plastpartiklar och gör dem synliga i mikroskop. Därefter analyserades innehållet bland annat med infrarött ljus.
  • Enligt forskarna innehöll 93 procent av flaskorna spår av mikroplaster. I genomsnitt hittades 325 partiklar per liter, men mängden i olika flaskor varierar stort.
  • De flesta partiklar som hittades var mellan 6,5 och 100 mikrometer stora. Som jämförelse är ett hårstrå ungefär 100 mikrometer brett. Drygt hälften av partiklarna kom från polypropen, en plast som är vanlig i korkar.
  • Nanopartiklar mättes inte i denna undersökning.
  • Tidigare undersökningar av mikroplast i dricksvatten har ifrågasatts då det finns risk att plastpartiklar i labbmiljön kan kontaminera och därigenom påverka analysresultaten. I undersökningen har särskild hänsyn tagits till denna risk, enligt forskarna själva. Analyserna har utförts i en så kallad steril bänk för att i så stor utsträckning som möjligt undvika kontaminering.

Läs mer om undersökningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plast och miljö

Mer i ämnet