Innan vaccin blir tillgängligt för alla ser forskarna masstestning som det bästa sättet att identifiera smittade. Foto: Johan Nilsson/TT

Forskare: Masstestning kan vara mest ekonomiskt

Uppdaterad
Publicerad

En bredare och mer frekvent provtagning av covid-19 kan gynna ekonomin. Det föreslår amerikanska forskare i en ny studie.

Covid-19 har sedan pandemins start haft en negativ inverkan på ekonomin. Folkhälsomyndighetens rekommendationer har varit att hålla avstånd och undvika offentliga platser. Inkomster för många företag har därför delvis stannat av.

Stor potential i hur tester används

Nu visar en ny studie att det kan finnas ett alternativ till att enbart testa covid-19 vid symtom. Forskare i USA har kommit fram till att masstestning är mest kostnadseffektivt vid hög smittspridning, eftersom man då kan hålla samhället öppet i större utsträckning.   

Erik Lindqvist är professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet och har läst studien.  

– Det finns en stor potential i hur man riktar användningen av tester. Om man exempelvis får ett stort utbrott av covid-19 på en skola kan den här typen av testning vara ett alternativ framför att låta alla stanna hemma, säger Erik Lindqvist.  

Veckovis testning i väntan på vaccin  

Vid en hög smittspridning har forskarna dragit slutsatsen att masstestning, där hela befolkningen testas varje vecka, är mest ekonomiskt. De som testar positivt ska då isolera sig i två veckor.  

I takt med att antalet smittade blir färre föreslår de månatlig testning i kombination med en veckas isolering. Enligt studien är masstestning det bästa sättet att snabbt identifiera och isolera sjuka i väntan på vaccin.  

Billigare och snabbare provtagning  

Tidigare var provtagning dyrt och att få svar kunde ta lång tid. Men idag är tester mer lättillgängliga och en del kan ge svar redan efter 15 minuter.   

– Om vi nu står inför en tredje våg kan en bredare användning av tester vara ett sätt att hantera den utan att införa mer restriktiva åtgärder, avslutar Erik Lindqvist. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.