Vitt mjöl och rött kött är mat som visat sig öka risken för depression. Foto: Wikimedia commons

Matval kopplad till depression

Uppdaterad
Publicerad

Vitt mjöl, rött kött och sockrade drycker ökar risken för depression, enligt en omfattande amerikansk studie som nyligen uppmärksammats. Men svenska forskare menar att det gäller att välja till den hälsosamma maten – snarare än att välja bort vissa livsmedel.

Att mat kan påverka vår fysiska hälsa negativt är något som de flesta är medvetna om. Men nu har forskare från Harvard universitetet i USA för första gången också visat på ett samband mellan kost och psykisk ohälsa.

I en studie där över 40 000 amerikanska kvinnor följts under tolv års tid såg forskarna att de som ätit mer av rött kött, vitt mjöl och druckit sockrade drycker löpte upp till fyrtio procents större risk att drabbas av depression än de som ätit mer av fet fisk, gröna bladgrönsaker, olivolja och druckit måttligt med vin.

Boven i dramat?

I rapporteringen av den nya studien har bland annat vitt mjöl, sockrade drycker och margarin därför pekats ut som farliga livsmedel. Men enligt Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet, är det bättre att fokusera på vad vi ska äta – inte vad vi inte ska äta:

– Ja, jag tycker nog att det är klokare att se det ur den aspekten; med bra kost tillför vi skydd mot naturliga oxidationsprocesser i kroppen som kan vara skadliga. Det är nog snarare så att vi ökar skyddet med vårt val av rätt mat, snarare än att det är det vita mjölet och sockrade dryckerna i sig som leder till depression.

Inflammationsdrivande mat

På senare tid har så kallad låggradig inflammation i kroppen lyfts fram som en av orsakerna bakom hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, stroke, cancer och demens.

Ett ständigt överstimulerat immunförsvar orsakar till slut en kronisk låggradig inflammation som skadar blodkärlen. Orsakerna är bland annat rökning, stillasittande livsstil, men också mat.

Och det är just denna låggradiga inflammation som orsakas eller skyddas av en viss typ av kost som undersöks i den nya Harvard-studien, och som sen kopplats till depression.

Fel fokus

Men enligt nutritionsprofessor Tommy Cederholm är det oklart exakt vilken typ av mat som är inflammationsdrivande. Däremot står det klart att mat som innehåller antioxidanter, som exempelvis blåbär och medelhavskost skyddar mot just inflammation genom att förhindra oxidationsprocesser i kroppen som kan vara skadliga.

Det här är ytterligare en anledning till att fokusera på den nyttiga maten snarare än att undvika vissa livsmedel:

– Det gäller att välja det som är bäst. Det är i relation till andra saker maten blir skadlig – om du äter vitt bröd, så äter du inte fullkornsbröd, säger Tommy Cederholm.

Orsak eller verkan

Något som forskarna bakom studien själva påpekar i sin artikel är att det inte går att slå fast själva orsakssambandet – att det är just det den ohälsosamma kosten som leder till depression och inte tvärt om.

Tommy Cederholm påpekar dessutom att kosten bara är en del av orsaken bakom låggradig inflammation i kroppen, som i sig bara utgör en del av alla de faktorer som leder fram till en depression.

Men sammantaget tycker Tommy Cederholm ändå att det är en bra och viktig studie, som inte bara pekar finger åt det vita mjölet och det röda köttet utan också understryker den goda effekten av medelhavskost:

– Det här är ytterligare ett bevis för att rekommendationerna från vetenskapssamfundet är korrekta, vilket skapar tillit till de rekommendationer som finns idag, säger Tommy Cederholm.

Läs om Livsmedelsverkets kostråd här.

Studien ”Inflammatory dietary pattern and risk of depression among women” publiceras i tidskriften Brain, behavior and immunity.

Antioxidanter finns rikligt i framförallt frukt och grönsaker. Antioxidanterna dämpar de oxidationsprocesser som ständigt pågår i kroppen och som bildar fria radikaler i kroppen. De fria radikalerna är skadliga för kroppens celler, de skadar till exempel cellmembranet och kan leda till en långvarig, låggradig inflammation i kroppen. Forskarna tror också att oxidationsprocessen ligger till grund för åldrandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer