Lantmännens hållbarhetschef Claes Johansson. Foto: Lantmännen/TT

Svensk pasta innehåller mer kadmium än italiensk

Uppdaterad
Publicerad

Många svensktillverkade pastasorter innehåller mer av den farliga tungmetallen kadmium än italiensk pasta. Det visar analyser som Livsmedelsverket har gjort. Högst halter hittades i Kungsörnens fullkornspasta.

Resultaten har ännu inte presenterats för allmänheten men SVT har tagit del av hela listan på 104 sorters pasta. Det är pasta som köpts i vanliga affärer. Analyserna visar att svensk pasta i snitt innehåller mer kadmium än italiensk (0,05 resp 0,03 mg/kg). Orsaken är att det finns mer kadmium i det svenska mjölet.

Lantmännen är den enda svenska pastatillverkaren med varumärket Kungsörnen och därför ligger många av deras sorter i topp.

– Vi har så klart ambitionen att komma längre ner, det är viktigt. Vi vill inte tillföra mer kadmium till våra konsumenter än nödvändigt så givetvis vill vi komma ner i halterna, säger Claes Johansson, hållbarhetschef på Lantmännen, till SVT Nyheter.

Fiberpasta nära gränsvärdet

Kungsörnens Må bra ljus fiberpasta har högst halt i testet (0,072 mg/kg). Det är precis under lantmännens eget gränsvärde på 0,08 mg/kg. Den sort som har lägst halt är ICA Basic lasagneplattor med 0,012. Det är alltså nästan sju gånger mer kadmium i fiberpastan.

– Man ska alltid äta en varierad kost. Men vi ligger väl under de gränsvärden som finns så det är tryggt att äta våra produkter, säger Claes Johansson.

Flera hundratusen svenskar får i sig mer av tungmetallen kadmium än vad som är nyttigt. Vid sidan av rökning är maten den största källan. Utsätts man under lång tid ger det fel på njurarna och det gör skelettet svagt. Benfrakturer orsakade av kadmium har beräknats kosta samhället fyra miljarder kronor om året.

Halter varierar från gård till gård

Kadmium finns naturligt i åkermarken, men tillförs också genom luftföroreningar och gödsel. Men halterna varierar från område till område och från gård till gård. Pastatillverkarna kan alltså välja vete med låga halter kadmium. Claes Johansson på Lantmännen kan i dag inte säga att man ska välja andra leverantörer, men undersökningen visar att konkurrenterna har lägre kadmiumhalter.

– Nu ser vi att andra pastasorter kommit längre till lägre nivåer. Då måste vi givetvis se vad vi kan göra bättre och fortsätta och jobba med kadmiumfrågan.

Kadmium lagras i njurarna och kan på lång sikt förstöra njurfunktionen. Gränsvärden baseras i första hand på effekter på njure, men svenska studier visar att kadmium orsakar benskörhet vid lägre nivåer.

Kadmium misstänks också öka risken för bröst- och livmodercancer och risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det bedöms inte finnas några säkra halter.

Kadmium finns naturligt i jorden, men tillförs genom konst- och stallgödsel, avloppsslam och genom nedfall från luften. Eldning av olja, biobränslen och sopor frigör kadmium. Trots att tillförseln av kadmium till åkrarna har minskat de senaste årtiondena så har inte exponeringen från mat minskat.

Spannmål och rotfrukter är en stor källa men högst halter finns i livsmedel som njure, lever, brunt krabbkött och vissa champinjoner. Cigarettrök innehåll kadmium och rökare har flera gånger högre halter i blodet.

Halterna av kadmium i marken varierar från område till område. Skånska lerjordar har till exempel höga halter. Nivåerna kan till och med variera från åker till åker på samma gård. En förklaring till varför svensk pasta har högre halter kadmium kan vara att åkerjordarna här har lägre pH-värde vilket gör att vetet tar upp mer av tungmetallen.

Det kan gå att odla fram vetesorter som tar upp mindre kadmium men andra egenskaper och lönsamhet bedöms vara viktigare. Vid växtförädling sållas däremot sorter med höga halter bort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.