Foto: TT

Meteorregn lyser upp mörk himmel

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan faller ett stort meteorregn över himlavalvet. Upp till hundra små rymdstenar i timmen väntas lysa i natthimlen.

Meteorsvärmen Perseiderna återkommer varje år kring den 12 augusti. I år spås den bli extra synlig därför att himlen kommer att vara så mörk. Skuren sammanträffar med att månen i år är i en sådan fas att den nästan inte syns.

– Det kommer att gå att se dem så snart som solen har gått ner. Det är ingen måne som stör, vi kommer bara se den som en tunn skärva, säger Nils-Erik ”Nippe” Olsson på föreningen Stockholms Amatörastronomer.

En lång svans

Meteorregnet är egentligen en lång svans till kometen Swift-Tuttle. Jordens bana passerar genom det i mitten av augusti varje år. De små rymdstenarna far då in i vår atmosfär i en fart på upp emot 60 kilometer i sekunden.

– De förångas av friktionen när de träder in i atmosfären, det är då vi ser dem som ljusspår på himlen. De är egentligen bara små som gruskorn, bara några millimeter stora, säger Nils-Erik Olsson.

Onsdagen den 12 augusti tros meteorskuren kunna ses som bäst.

– Normalt syns den bäst kring den 11 till 13 augusti varje år, men jag tycker att man kan gå ut redan nu på måndag och titta och sedan alla kvällar fram till lördag, säger Nils-Erik Olsson.

Varken kikare eller teleskop

Det krävs varken kikare och teleskop för att se meteorsvärmen. I själva verket är det bättre att se den med blotta ögat för då ser man mer av himlavalvet. Det gäller bara att undvika annat störande ljus.

– Bäst är det att ta sig så långt bort från städer, samhällen och motorvägar som möjligt. Det bästa är att ta sig upp på en kulle där man har fri horisont. Har man inte möjlighet att hitta ett mörkt ställe så är det bästa man kan göra att lägga sig en park eller en gräsmatta och bara titta uppåt, säger Nils-Erik Olsson.

Fakta: Perseiderna

Meteorskuren Perseiderna har fått sitt namn från stjärnbilden Perseus, eftersom det ser ut som om meteoriderna flyger ut ur den när vi ser dem på himlen.

I själva är dessa små rymdstenar spill efter kometen Swift-Tuttle, vars bana korsas av jorden i mitten av augusti varje år. Kometen i sig passerar bara genom vårt solsystem med 130 års mellanrum.

Perseiderna har också kallats för den helige Laurentius tårar efter den kristne martyren och helgonet som torterades till döds av romarna år 258 efter Kristus. Hans festdag infaller den 10 augusti när meteorskuren börjar kunna ses på himlavalvet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.