”Under nedstängningen hade vi inte mat på ungefär en månad” berättar fyrabarnsmamman Resti Nambi från Uganda, i klippet. Foto: Unicef

Miljontals har dött av restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

De flesta länder har stoppat fri rörlighet, stängt skolor och mycket sjukvård har ställts in sedan i mars förra året för att minska smittspridning. Men restriktionerna har också kostat miljontals liv i andra sjukdomar enligt FN-statistik sammanställd av svenska forskare.

Fram till februari i år har det dött uppskattningsvis två och en halv miljon människor i världen med covid-19. Men coronarestriktionerna har också haft ett högt pris.

Två av Sveriges främsta experter på global hälsa har kontrollerat och sammanställt den senaste FN-statistiken och prognoserna för SVTs räkning från bland annat Unicef och Unaids. Där framkommer hur undernäring ökat och vård samt vaccinering minskat efter att coronaviruset slog till för ett år sedan. För detaljer läs artikeln ”Så här har forskarna räknat ut dödsfallen” nedan.

Lika många har dött av restriktionerna som med covid-19

Det visar sig då att minst lika många, två och en halv miljon människor, beräknas ha dött av coronarestriktionerna. Men fördelningen mellan länder av dödsfall i covid-19 och i nedstängning är häpnadsväckande.

Hör fyrabarnsmamman Resty Nambi från Uganda berätta hur hon påverkades av nedstängningen i klippet ovan.

Om världen delas upp i en rik och en fattig halva, där alla höginkomstländer och högre medelinkomstländer placeras bland de rika, medan alla låginkomstländer och lägre medelinkomstländer placeras på den fattiga planhalvan.

Då bodde nästan alla som dött med corona, 9 av 10, i rika länder och de flesta var över 60 år. Medan de som dött i spåren av pandemirestriktioner främst bodde på den fattiga halvan och var unga.

Ett decenniums hälsoutveckling förlorad

– De här dödsfallen i fattiga länder som vi ser, det är ju kvinnor som har dött i barnsäng, det är nyfödda som har dött på förlossningsdagen eller första månaden, det är barn som dött i lunginflammation, diarré och malaria för att de är undernärda eller inte blivit vaccinerade, förklarar Stefan Swartling Peterson, professor i global omställning för hälsa vid Karolinska institutet och medicinsk expert på Unicef.

Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi och hiv-forskare vid Karolinska institutet, berättar att man även ser en överdödlighet hos unga vuxna i fullt behandlingsbara och förebyggbara sjukdomar. Då handlar det till exempel om tbc och hiv.

– Så vi har förlorat åratal, kanske upp till ett decennium av utveckling på bara ett år, säger hon och fortsätter:

– Man räknar med att på grund av de här nedstängningarna av skolan så har miljoner små flickor gifts bort. Vi vet också att tusentals flickor har könsstympats. Vi vet också att det haft konsekvenser för hbtq-personer och andra utsatta minoriteter där man tagit chansen att trycka till dem ordentligt i coronans namn, säger Anna Mia Ekström.

Förtydligande 1/3-21: Enligt Unicefs rapport så riskerar 13 miljoner flickor att giftas bort pga pandemin 2020-2030.

Se mer om hur pandemin påverkar samhället i Vetenskapens värld – Coronakampens pris, måndagen den 1 mars klockan 20.00 i SVT2 eller på SVT Play från den 28 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.