Minska kalorierna och lev längre

Uppdaterad
Publicerad

Du kan bromsa åldrandet och med det även flera åldersrelaterade sjukdomar som cancer och åldersdiabetes. Hur du ska göra? Du ska äta mindre socker och proteiner.

Forskare vid Göteborgs universitet har nu identifierat ett av de enzym som är nyckeln till åldersprocessen. Man kan förhindra att enzymet lamslås genom en kalorirestriktion. Ju tidigare kaloriintaget minskas, desto större effekt får det.

– Vi kan visa att en kalorirestriktion bromsar åldrandet genom att förhindra att ett enzym, peroxiredoxin, sätts ur funktion. Enzymet är också extremt viktig för att motverka skador i vår arvsmassa, säger Mikael Molin på institutionen för cell- och molekylärbiologi.

Inte helt klart varför förrän nu

Forskare har tidigare kunnat visa att en gradvis reducering av socker och proteiner, utan minskning av vitamin- och mineralintag, har förlängt livet på apor. Samma diet har testats på exempelvis fiskar och råttor med bra resultat. Att ett minskat intag av kalorier även gynnar oss människor vet vi sedan tidigare, men det har inte varit känt exakt hur kalorirestriktion och fördröjning av åldrandet hänger ihop.

Men hjälp av jästceller har nu forskargruppen lyckats identifiera ett av de enzym som är inblandade. Studien indikerar att aktivt Peroxiredoxin 1, Prx1, (ett enzym som bryter ner skadlig väteperoxid i cellerna) behövs för att kalorirestriktion ska ha en effektiv funktion.

Under åldrandet så skadas Prx1 och tappar sin aktivitet. Genom att minska ner på sina kalorier kan man motverka detta genom att öka produktionen av ett annat enzym, Srx1, som reparerar Prx1. Och, studien pekar på att åldrandet kan bromsas även utan dieten, om man bara ökar mängden Srx1 i cellen. Alltså verkar reparationen av Prx1 vara en nyckelprocess i åldrandet, menar forskarna.

– En nedsatt funktion av Prx1 ger upphov till olika typer av genetiska defekter och cancer. Omvänt kan man nu spekulera i om en ökad reparation av Prx1 under åldrandet kan motverka, eller åtminstone senarelägga, uppkomsten av cancer.

Förhindrar skador

Att proteiner skadas och klumpar ihop sig, är en process kopplad till flertalet åldersrelaterade sjukdomar som påverkar nervsystemet, exempelvis Alzheimers och Parkinson. Peroxiredoxiner har visat sig kunna förhindra även det förloppet genom att se till att proteinerna hålls intakta. I linje med det funderar forskarna på om stimulering av Prx1 kan minska och senarelägga även sådana sjukdomsförlopp.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Molecular Cell.

Annelie Larsson

SVT Vetenskap

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.