Mobilen gör unga stressade

Uppdaterad
Publicerad

Många unga blir stressade, får svårt att sova och kan till och med bli deprimerade om de använder mobilen mycket. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

Alltid uppkopplad, alltid tillgänglig. Den nya levnadsstilen påverkar många unga människor negativt.

-Stress är ju redan utbrett och vanligt bland unga idag, men i min studie kan man se en ökning upp till 80 procent av symtom för sömnbesvär och depression, säger Sara Thomée som är psykolog.

Allt är tillgängligt

Resultatet förvånar varken Erika Bergholm eller Peter Persson. De använder båda två sina mobiltelefoner många gånger per dag.

-Allt finns tillgänligt i mobilen idag, busstidtabell, ja till och med när solen går upp och ner. Det är lätt hänt att man pillar på den fast man inte behöver och det känns som att något fattas om mobilen inte är med, säger Peter Persson.

Sätta gränser

Över 4.000 slumpvis utvalda unga vuxna som besvarade en enkät vid två tillfällen med ett års mellanrum visade att en hög frekvens av mobilanvändning ökade risken för sömnbesvär, depression och stress i Sara Thomées doktorsavhandling.

Hon tycker att fler måste bli bättre på att sätta gränser för hur mycket man använder mobiltelefonen.

-Idag finns alla möjligheter att dokumentera det vi missar genom till exempel telefonsvare eller att man kan läsa ett sms senare så man bör nog fundera på hur mycket man egentligen missar om man inte har med sig mobilen. Det är inte säkert att det är så mycket, säger Sara Thomée.

Frida Björk

frida.bjork@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.