Kommersiella dna-databaser kan hjälpa polisen lösa ouppklarade fall Foto: SVT/Tobba Johansson

Mordoffer avslöjas av släktforskare

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har svensk polis lyckats med att använda kommersiella dna-databaser för släktforskning till att komma vidare med ett olöst svenskt mordfall.

Det var i september 2003 som ett mordoffer hittades i Ekeby utanför Helsingborg. Polisen gjorde flera försök att identifiera kroppen men inget av försöken ledde utredningen framåt. 

— Tandstatus och kläder ger en viss indikation, ändå har inte personen kunnat identifierats, säger polischef Bo Lundqvist.

Nu menar polisen att man har gjort avgörande framsteg i brottsutredningen med hjälp av databaser från den typ av dna-tester som privatpersoner beställer hem över nätet.  

Spåra familj genom dna

De dna-tester som polisen i närmare 20 år har använt sig av har bara kunnat spåra de närmaste släktingarna, som ett syskon, barn eller förälder.

Nyare kommersiella dna-tester som privatpersoner nu köper är betydligt mer avancerade och ger mycket mer information — bland annat om mer avlägsna släktingar längre ut i släktträdet. Dna från en brottsplats som jämförs med dna i en databas för släktforskare kan därför leda till fler träffar, till exempel på en kusin eller syssling.

Den nya metoden kan lösa fler fall

Polisen hoppas nu att kommersiella dna-databaser från folk som släktforskar eller vill kolla upp sin hälsa ska hjälpa polisen att få bukt med en del av de ouppklarade mordfallen. Mordet i Ekeby kommer nu kanske kunna lösas tack vare släktforskardatabasen, enligt Bo Lundqvist.

Nyligen fick Lundqvist namn och bild på tre personer, som är de tre försvunna personer som man fått träff på i släktforskarnas databas, och enligt polisen så bör en av de tre vara mordoffret i Ekeby.

—I samma sekund vi nu får reda på vem den döde är så startar vi en mordutredning, säger Bo Lundqvist.

Mer om de allt mer använda dna-testerna i Vetenskapens värld: Dna-revolutionen i SVT2 17/2 kl.20:00 eller i SVT Play från den 16/2. Där beskrivs hur dna-tester både används för att testa hälsa, för att få rätt att gifta sig och för att lösa kriminalfall.

Kalla fall allt vanligare

Mordet i Ekeby blev ett så kallat kallt fall och olösta ”kalla” fall är ett växande problem. Enligt tidigare svensk lag blev mord och dråp avskrivna efter 25 år, men den regeln är nu borta och ett viktigt skäl till att de olösta fallen blir allt fler. I dagsläget finns det nära 700 ouppklarade mord och dråp i Sverige. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.