Forskarna tror att blåmusslan också släpper ut metan, precis som östersjömusslan. Foto: Sari Tolvanen/Greenpeace/TT

Musslor släpper ut lika mycket växthusgas som 20.000 mjölkkor

Uppdaterad
Publicerad

Vad har musslorna i Östersjön och 20.000 mjölkkor gemensamt? Jo, de släpper ut lika mycket växthusgas visar en ny studie.

Metan och kväveoxid är växthusgaser som bidrar till växthuseffekten. Nu har forskare från Stockholms universitet och Cardiff University upptäckt att musslor i Östersjön släpper ut lika mycket metan som 20.000 mjölkkor. Musslorna som undersöktes var östersjömusslor.

– Vi tittade inte på blåmusslor eller ostron i den här studien, men resultatet tyder på att det kan vara likande processer för de arterna också, säger Francisco Nascimento, forskare vid Stockholms universitet till SVT Vetenskap.     

Forskarna samlade ihop sediment, alltså lera, grus och sand från sjöbotten, från Östersjön och undersökte det i sitt laboratorium. Där upptäckte de att sedimentet som innehöll musslor och maskar släppte ut åtta gånger mer metan än sediment utan.

Naturlig process

Att musslor släpper ut en stor mängd växthusgas är en del av en naturlig process menar forskarna. Och även om musslorna som undersöktes inte odlas som blåmusslor gör, så kan resultatet bidra till att förstå hur ekosystemet och eventuellt också klimatet kan påverkas av odlingen av musslor.      

– Musslor har funnits 500 miljoner år på jorden utan att drastiskt påverka klimatet, vad vi vet. Men om vi ska odla musslor på samma sätt som vi föder upp nötkreatur till mat, så kan det här vara bra att tänka på, säger Stefano Bonaglia, forskare vid Stockholms Universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.