En tugga till... Foto: Gorm Kallestad/TT

När det blir för mycket av det goda

Publicerad

Varje dag fram till jul kommer vetenskapsredaktionen göra dig lite klokare. I dag: Julbordets konsekvenser

Mättnaden kaninfinna sig redan vid sillen. Men det är ändå svårt att sluta äta.Så det lastas på flera tallrikar, trots att kroppen börjar sägastopp och skärpet skaver i midjan.

Det är då dethänder. Känslan av illamående infinner sig och så tröttheten, som inteblir bättre av efterrätt, och kanske lite choklad på det.

Vetenskapens Jul

Varför drabbas vi av denna julbordskoma?

Det som händer när vi äterför mycket är att magsäcken börjar pressa mot de omgivande organen,som levern och lungorna.

I värsta fall kan funktionen hos dessapåverkas negativt och göra oss obekväma. Även diafragman, alltsåvår viktigaste andningsmuskel, kan påverkas – och göra det litesvårare att andas obehindrat.

Det ryms runt en liter i magsäcken utan påfrestningar. När det blir mer börjar detmärkas. Samtidigt är kroppen mycket flexibel. Även när den utsättsför julens frestelser.

Krävande matsmältning

Men så handlar detju om att smälta all denna ofta rätt feta mat.

Det kräver energi, samtidigt som mer blod måste passera tarmarna för att syresättningen ska kunnafungera optimalt, vilket innebär mindre blod i andra delar av kroppen.

Kroppen börjar också producera mermagsyra för att bryta ner maten, vilket kan leda till ett visstillamående.

Obehaget blir inte mindre av att kroppen försöker görasig av med den luft som följde med maten ner i magen, vilket kan orsaka rapningar och sura uppstötningar.

Så vad göra?

Ja, förutomatt ta det lite lugnt, och försöka att begränsa själva matintaget,så kan det vara en god idé att dricka ett eller ett par glas vatten innanmaten.

Det kan dels ta udden av den värsta hungern, men även hjälpakroppen att smälta maten på ett bättre sätt.

Sedan får man vila ochlåta kroppen göra sitt. Det är ju trots allt jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vetenskapens Jul

Mer i ämnet