Ett datornät för pedofiler, och en okänd värld som storögda riksdagsledamöter upplystes om. När internet kom till Sverige på 1990-talet, ur SVT-arkivet. (Reporter: Linus Brohult)

När internet kom till jorden

Publicerad

Bakom en ny lucka varje dag fram till jul ger Vetenskapens värld världshistoriens godaste karameller av häpnadsväckande upptäckter som förändrat världen. Idag: Så kopplades vi alla samman.

1962 bestämde sig USA:s militära forskningsenhet DARPA för att bygga ett avancerat nätverk mellan försvarsmaktens datorer. USA:s främsta dataforskare och universitet tog sig an uppgiften. Projektledaren Joseph Licklider beskrev nätet som ”det intergalaktiska datornätverket”.

I oktober 1969 lyckades man nästan skicka ett meddelande från datorn på ett universitet till ett annat, via detta embryo till internet. Det var kommandot ”LOG” som man försökte skicka. Tyvärr hängde sig måldatorn redan efter bokstäverna LO, men den första sända textförbindelsen över internet var ändå gjord.

Kunskapsluckan

Målet var ett elektroniskt spindelnät, utan central knutpunkt. En punkt (en datorserver) skulle kunna slås ut i exempelvis krig, och nätverket skulle ändå fungera problemfritt.

”Biobiljetter på nätet”

Men internets historia är samtidigt datorns historia. För 1958 uppfanns den ”integrerade kretsen” – alltså datorchipet – och forskarna insåg att framtiden för den lilla persondatorn var lagd. På 60-talet började forskare prata om en dator i var mans hem – uppkopplade till varandra. I video-intervjun här i spalten ser du forskaren Arthur Clarke i en intervju med ABC förklara för en förvånad journalist att i framtiden kommer alla ha en dator hemma, som man kan göra allt från, till exempel beställa biobiljetter.

Men det där var bara en idé i forskarskallar vid det här laget. Först i mitten av 1970-talet hittade Vint Cerf och Robert Kahn, forskare vid Stanford University på den teknik (överföringsprotokoll) som hela internet idag bygger på: TCP/IP. Och 1982 uppfann Vint Cerf det första systemet för mejl via internet.

Annorlunda julklapp

Men det var först som en julklapp år 1990 som europeiska forskare vid kärnforskningscentret CERN i Schweiz uppfann det internet som de flesta är bekanta med idag: webbsidor. Två europeiska dataforskare (Robert Cailliau och Tim Berners-Lee) satt fram till julafton och knappade ihop själva språket som webbsidor använder (HTTP) och en webbserver för dessa sidor.

1991 myntade den amerikanska politikern Al Gore termen ”information superhighway” när han lade ett lagförslag om att finansiera en allmän spridning av forskarnas internet. Avgående president Bush förmåddes att skriva på kongressens nya satsning på 600 miljoner dollar. Projektet som då drevs igenom ledde bland annat till världens första webbläsare: Mosaic (1993).

Och sedan var stenen definitivt satt i rullning, internets födelse pågick under 30 års tid, men se en sådan mirakulös bebis det sedan blev som kom ut...

Imorgon öppnas en ny kunskapslucka här på svt.se/vetenskap.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kunskapsluckan

Mer i ämnet