Möt fotograferna som tar sig till platser med extremväder för att dokumentera. Foto: Vetenskapens värld/Dokumentären H2O – Kampen om vattnet

”När våra hem dränks är vi alla sårbara”

Uppdaterad
Publicerad

13 orkaner över Atlanten och fler stormar än tidigare. År 2020 slogs flera väderrekord och det finns de som drar nytta av det allt mer extrema vädret – bland annat för att skapa konst.

Under ett år bildas i genomsnitt sex stycken orkaner över Atlanten. Under år 2020 var det 13 stycken, visar siffror från National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), som SVT:s meteorologer har sammanställt i en väderårskrönika

– Det var som att det hela tiden kom en ny orkan som man var tvungen att prata om, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Namnen tog slut

Fjolårets orkansäsong var så aktiv att den lista med förutbestämda stormnamn som meteorologiska världsorganisationen, WMO, varje år tar fram, tog slut.

– Istället börja man använda det grekiska alfabetet, så vi hade stormar som hette Alfa, Beta och Gamma och så vidare. Det gjorde det tydligt att det var ett ovanligt år, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

De gör konst av naturkrafterna

Extrema regnmängder och översvämningar är i dag fyra gånger mer sannolika än för 40 år sedan. Om det handlar Vetenskapens världs ”H20 – Kampen om vattnet”. I programmet möter vi två fotografer som gjort det till sin konstnärliga nisch att dokumentera naturfenomen och den förödelse de lämnar efter sig. 

– Det är något med översvämmade områden som gör dem visuellt lockande, säger fotografen Gideon Mendel som besökt 20 översvämningar i 13 olika länder.

– Trots skillnader i kultur, klass och plats, när våra hem dränks är vi alla sårbara.

Hör Gideon Mendel och andra stormjägare berätta mer i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.