En ”selfie” tagen av Opportunity i september med hjälp av flera bilder tagna med dess panoramakamera. Foto: TT

Nasa ska försöka hacka Mars-landare

Publicerad

I tio år har rovern Opportunity farit runt på Mars yta i mänsklighetens tjänst. Men nu sviktar dess minne. Det är ett åldersrelaterat problem Nasa:s forskare liknar vid att den får minnesförluster.

Vetenskapsmännen tror sig dock ha hittat ett sätt att laga forskningsroboten. De ska helt enkelt hacka den. Opportunity har två stycken viktiga minnesfunktioner. Den ena sorten gör att rovern ”minns” även när den är i viloläge, ungefär som en hårddisk på en dator. Den andra sorten kan man jämföra en vanlig dators RAM-minne – det är direkt nåbart så länge som datorn är igång. Men bara då.  

Problemet för Opportunity uppstår i samband med minnesvariant nummer två, skriver BBC. Trolig orsak är att rovern helt enkelt börjar bli gammal. Istället för att spara och lagra när den går ner i vila så raderar den sitt ”närminne”.

– Det är därför vi säger att den får minnesförlust. Den kommer inte ihåg vad den gjort, säger Nasas projektledare John Callas till Discovery News.

Överträffat uppdraget

Nu tror sig Nasa har hittat ett sätt att få bort problemet. Detta genom att hacka Opportunity och programmera om den så den kringår de äldre delarna av hårdvaran som orsakt problemen. Försökt att få ordning på rovern kan ta ett par veckor samtidigt som roverns dagar i tjänst kanske är räknade.

– Det är som att ha en åldrande förälder som annars är vid god hälsa. De kanske tränar varje dag men man vet aldrig. De kan få en stroke när som helst, säger Callas.

Även om de inte lyckas laga rovern så har den vida överträffat förväntningarna. Från början var målet att den skulle vara i gång tre månader. Tio år senare har den färdats nästan 42 kilometer på Mars yta och hela tiden skickat tillbaka fakta om planetens biologiska sammansättning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer