Foto: TT

Naturgas kan bli bensin

Uppdaterad
Publicerad

Naturgas kan nu göras om till flytande bränsle på ett billigare och enklare sätt än tidigare tack vare ny metod utvecklad av amerikanska forskare. Världens beroende av olja minskar allt mer.

Idag pågår en naturgasrevolution. För var dag som går forsar mer och mer naturgas upp från jordens inre med den nya borrningstekniken frackning – där högtrycksspolning med vatten och kemikalier befriar gasen nere i bergrunden.

De senaste 40 åren har både produktion och konsumtion av naturgas tredubblats. Gasen står idag för över en tredjedel av energikonsumtionen i världen.

Revolution på väg att blomstra

Revolutionens framfart hålls däremot tillbaka av de höga kostnader som krävs för att göra det kommersiellt gångbart att omvandla gasen till bland annat bensin. Här är fortfarande oljan oslagbar.

Men nu har amerikanska kemister upptäckt en metod som kan katalysera naturgasrevolutionen likt mobilerna gjorde på Tahirtorget.

– De har kommit ett steg närmare att direkt använda naturgas till produktion av fordonsbränsle. De har lyckats göra reaktioner vid lägre temperaturer än vad någon gjort tidigare, säger Christian Hulteberg, docent i kemiteknik vid Lunds tekniska högskola.

Ja de amerikanska forskarna har kommit på ett enklare och billigare sätt att i endast ett steg omvandla naturgas till bensin och olika kemikalier som det moderna samhället är beroende av. Detta kan få att energirevolutionen att blomstra och kan enligt forskarna innebära mindre utsläpp av koldioxid i framtiden.

80-årig teknik

Ända sedan 1940-talet har man använt sig av samma teknik för att göra om naturgas till flytande bränsle och kemikalier.

De främsta komponenterna i gasen – metan, etan och propan – separeras innan de var och en blandas med dyrbara metaller som kräver hög uppvärmning och till slut omvandlas till bland annat metanol och etanol som används som fordonsbränsle.

De amerikanska kemisterna kom på att använda långt billigare metaller som bly, tallium och lyckades omvandla gasen under tre gånger så låga temperaturer.

Problem för miljön

– Men kemisterna verkar inte tänkt det minsta på kommersialiseringen, eller den tekniska fortsättningen, för de utgår från metaller som man arbetar hårt med att undvika i kemiindustrin, säger kemitekniker Christian Hulteberg.

Problemet med den nya tekniken är att de ämnen som används som katalysatorer – bly och tallium – används som lösa salter i en blandning med gasen. Efter att reaktionen är klar är det svårt att hålla reda på de miljöfarliga salterna. Det blir svårt att förhindra ämnena

För att förhindra de farliga metallerna att komma ut i naturen skulle de behövas fästas någonstans och inte simma fritt i en blandning, enligt Christian Hulteberg.

Men trots invändningarna kring de stora miljöproblemen så är Christian Hulteberg imponerad av den nya upptäckten:

– Det här är absolut någonting att fortsätta jobba vidare med, säger han.

Billigare energi

Om den nya tekniken skulle få genomslag framöver och verkligen sätta fart på naturgasrevolutionen så skulle det få positiva effekter enligt Christian Hulteberg:

– Kemiindustrin skulle få mindre kostnader, vilket slår igenom i konsumentledet och priserna pressas ned. Det som behövs nu är att kemiingenjörer gör den nya tekniken till en kommersiell produkt, säger Christian Hulteberg.

Studien ”Main-Group Compounds Selectively Oxidize Mixtures of Methane, Ethane, and Propane to Alcohol Esters” publiceras publiceras i tidskriften Science.

Naturgas & Frackning

naturgas är en blandning av gaser som finns i berggrunden på många ställen i världen, bland annat under Nordsjön. Naturgasen är brännbar och kan användas till uppvärmning och som gas i gasspisar. Eftersom gasen ligger under högt tryck i marken är det relativt lätt att ta upp den till ytan och transportera den vidare genom rörledningar. Naturgas används i många länder men mycket lite i Sverige, bara i Skåne, Halland och södra Småland. Den är mindre skadlig för miljön än till exempel olja. Naturgas nybildas inte och är alltså ingen förnybar energikälla.

Konsumtionen av naturgas domineras av USA (22 % av den totala konsumtionen) och Ryska federationen (13 %). Bland övriga stora konsumenter märks främst Iran, Kina, Japan, Saudiarabien, Canada och Mexico.

Frackning, hydraulisk spräckning, hydraulisk sprickbildning, frackning, engelska fracking, metod för utvinning av skiffergas och olja från petroleumbärande skiffer på stort djup. Metoden innebär att ett traditionellt vertikalt borrhål borras i berggrunden till stort djup, upp till 1 000-tals meter, där petroleumbärande skifferformationer är belägna. I slutet av borrhålet utnyttjas en snedborrande krona som resulterar i en horisontell gång, parallell med skifferlagren, i vilken den hydrauliska spräckningen sker.

Kritik har framförts mot processens potentiellt miljöskadliga och klimatpåverkande effekter (metan är en potent växthusgas). I närheten av vissa borrhål har negativa miljöeffekter kunnat påvisas i form av grundvatten som förorenats med läckande metan. Oro har också uttrycks för att miljöskadliga och hälsofarliga kemikalier ska förorena grundvattnet. Dessa risker anses dock generellt vara relativt små. Seismisk aktivitet har förekommit vid vissa källor när det minskande gastrycket har orsakat kollaps i djupa skifferlager. Läckande metan från den utvunna naturgasen bidrar till växthuseffekten, och det uppskattas att ca 5 % av en skiffergaskällas totala produktion förloras direkt till atmosfären. För att minska bidraget till den globala uppvärmningen förbränner man därför vanligen läckande metan vid etablering av nya källor, s.k. frackling.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.