Den mexikanska frisvansfladdermusen saboterar varandras jakt genom att skrika just när en annan fladdermus är på väg att ta ett byte. Foto: TT

Nedriga fladdermöss stör ut varandras ekoljud

Uppdaterad
Publicerad

Vissa djurarter jagar tillsammans. Fladdermöss använder istället avancerade störningsljud för att stjäla andras byten, enligt ny forskning.

Det är känt sedan länge att fladdermöss använder ekoljud till jakt och kommunikation, men forskare har nu upptäckt att fladdermöss även anstränger sig för att försvåra för varandra i nattmörkret.

Det var när forskare från Wake Forest University följde en art av nordamerikanska fladdermöss som de märkte att misslyckade jaktförsök ofta berodde på ett vältajmat och specialanpassat störningsljud från en annan flygande mus, som kan höras i detta filmklipp.

När fladdermössen skriker studsar nämligen ekoljud tillbaka, vilket avslöjar var i mörkret som ett byte befinner sig. För att träffa rätt måste de skrika allt tätare för att få precis information om var bytet är.

Problemet är bara att andra fladdermöss förstår att täta skrik betyder att någon annan är på väg att norpa ett byte. Om en annan fladdermus skriker i samma frekvens precis innan jägaren når sitt byte är chansen stor att bytet kommer undan.

I alla fall för stunden. För ”störaren” använder detta tillfälle till att ta bytet själv. Två fladdermöss kan därför delta i en luftstrid med varandra, där de turas om att störa varandra tills någon av dem tröttnar och ger upp.

Måste göras vid exakt rätt tidpunkt

Forskarna spelade in de distinka störningsljuden, för att testa om de kunde återskapa störningsmomentet.

Genom att knyta fast en nattfjäril i ett snöre lockade de till sig hungriga fladdermöss. Sedan spelade forskarna upp störningsljud, för att testa hur viktig tajmingen var.

Om ljudet kom för tidigt eller sent togs bytet ändå. Spelades ljudet däremot upp vid rätt tillfälle missade fladdermusen bytet, vilket innebär att störningsljudet måste skrikas som en medveten handling för att fungera. 

– Det är en fräck upptäckt, säger Johan Eklöf, doktor i zoologi och fladdermusexpert, till SVT.

– Fladdermöss gillar att bo i grupp, men de håller sina egna revir när de gäller jagar. Det behövs, för de här fladdermössen lever i kolonier på upp till 20 miljoner individer, och de behöver precis ekoljudsinformation för att ta bytet.

Att fladdermössen lärt sig att utnyttja detta för att störa varandra är enligt honom inte särskilt förvånande.

– De använder redan ljud till en mängd andra saker, för navigation, som parningsläten, när de ”pratar” med sina ungar och en mängd andra funktioner.

Kan också vara snälla mot varandra

Han säger dock att fladdermöss inte enbart är stygga egoister som försöker göra livet surt för varandra.

– Det finns tillfällen då de passar varandras ungar. Och vampyrfladdermöss, som lever på att dricka blod som är ganska näringsfattigt, brukar spy upp mat åt fladdermöss som inte sugit blod själva på ett tag.

– Och fladdermöss är inte dumma. De kommer ihåg vem de delat mat med, och vilka som gett och inte gett mat till dem själva, säger han.

Huruvida fladdermössen minns vilka som varit extra störiga under jakten förtäljer dock inte studien, som publiceras i Science.

Mexikansk frisvansfladdermus

Fladdermusen är runt tio centimeter lång och väger 11-14 gram. Honorna blir normalt sett tolv år gamla och får en unge om året, medan hannarna blir 13-18 år gamla. Lever i USA och Mexiko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.