Gregory Winter spinner vidare på sina upptäckter och målet är nu biverkningsfri cellgiftsbehandling. Foto: SVT

Nobelforskaren som tar fram cancermediciner utan biverkningar

Uppdaterad
Publicerad

Gregory Winter får årets nobelpris i kemi för upptäckter som bland annat har lett till nya mediciner mot cancer. Hans labb i England testar just nu en ny variant av sådana läkemedel – som siktar mot cellgiftsbehandling utan biverkningar.

Gregory Winters Nobelupptäckt bygger på antikroppar – människokroppens vaktposter mot främmande ämnen. Varje antikropp är specialiserad på att söka upp och fästa på en viss fiende, till exempel ett virus eller en bakterie.

Genom att låta antikropparna åka snålskjuts på ett bakterievirus kunde Winter framställa läkemedel som till exempel ger sig ut i blodomloppet i jakt på cancerceller.

Antikroppen kan förstöra tumören, antingen genom att bara bita sig fast och hindra den från att växa – eller genom att kalla in andra delar av kroppens immunförsvar till hjälp.

”Sett stora tumörer försvinna”

Sådana här biologiska läkemedel började dyka upp på 2000-talet, och har även gett läkarna nya och bättre vapen i kampen mot reumatism och tarmsjukdomar.

Och nu har Gregory Winter precis startat ett nytt bolag som ska ta hans medicinska forskning ett steg till. Han tillverkar små syntetiska antikroppar som ska söka upp och förstöra cancertumörer genom att transportera cellgifter till målet.

– När antikroppen väl har satt sig fast på tumören, så frigörs cellgiftet och dödar den. Vi har sett väldigt stora tumörer försvinna i musmodeller, säger Greg Winter.

Testas nu på människor

Djurförsöken har precis avslutats, och den här sortens behandling testas just nu på försökspersoner i London. Förhoppningen är att kunna undvika biverkningarna med dagens cellgifter.

– Vi tror att det här är ett sätt att förhindra skadorna med traditionell cellgiftsbehandling, eftersom vi siktar in oss enbart på tumören, och undviker att attackera andra celler i kroppen, säger Greg Winter.

Om medicinen håller vad den lovar, räknar han med att den kommer att finnas på marknaden om två till tre år.

Se mer om årets Nobelpristagare i kemi i Vetenskapens värld på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.