Nobelpriset i medicin till kampen mot parasiter och malaria

Uppdaterad
Publicerad

Nobelförsamlingen på Karolinska institutet ger årets nobelpris i fysiologi eller medicin till William C Campbell, Satoshi Ōmura och Youyou Tu.

William Campbell och Satoshi Ōmura får priset för sina upptäckter rörande en ny terapi mot infektioner orsakade av parasitmaskar och Youyou Tu för sina upptäckter rörande en ny terapi mot malaria.

Med upptäckterna minskar lidandet och vinsterna i förbättrad global hälsa är närmast omätbart stora, enligt Hans Forssberg från Nobelpristagaren som presenterade motiveringen och pristagarna vid pressträffen.

Nobelpriset 2015

– Parasiter har varit ett stort problem för mänskligheten, pristagarna har gjort revolutionerande framsteg i kampen mot parasiter och enastående framsteg i medicinutveckling för malaria, sade Hans Forssberg från Nobelförsamlingen på presskonferensen.

Traditionell örtmedicin som utgångspunkt

Forskningen gjordes i huvudsak på 1970-talet och utgick från naturläkemedel i form av olika växter.

– Det var ett äkta genombrott och en vändpunkt när det gäller att hitta ett nytt läkemedel mot malaria, sade Hans Forssberg på pressträffen.

Kinesiska forskaren Youyou Tu utgick från traditionella kinesiska örtmedicinska recept och vidareutvecklade dessa till modern medicinsk vetenskap. Växten Artemisia blev grunden till vad som blev en verkligt framgångsrik malariamedicin, med namnet Artemisinin.

Youyou Tu är också den tolfte kvinnan som tilldelas nobelpriset i fysiologi eller medicin.

– Kul! Otippat! sade Mia Phillipsson, professor i medicin och expertkommentator i SVT:s nobelstudio.

Forskning om tarmbakterier var det mest tippade ämnet i förhandsspekulationerna, men förhandsspekulationerna visade sig vara felaktiga – ännu en gång har Nobelförsamingen lyckats överraska.  Malariaforskning har dock länge nämnts som en av de möjliga kandidaterna, med stor överensstämmelse med Alfred Nobels ursprungliga önskan om att prisa det som är till nytta för mänskligheten.

– Fantastiskt att man ser tredje världens sjukdomar. Det är ett pris för de fattiga av de fattigaste. Forskarna har gjort ett fantastiskt arbete, säger Mats Wahlgren på institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid Karolinska institutet. Han menar att det har en enorm betydelse.

– Om man bara ser till malaria så är det 100.000 färre barn som dör varje år. Det kan inte överskattas hur viktigt det är. Det är de fattigaste av de fattiga som drabbas. Det gäller både malaria och flodblindhet.

Till nytta för hundratals miljoner

De två upptäckterna har försett mänskligheten med nya sätt att bekämpa dessa svårartade sjukdomar, skriver Nobelförsamlingen i sin motivering. Sjukdomarna drabbar årligen hundratals miljoner människor.

Även malaria orsakas av en parasit, och det är kampen mot både malaria och andra parasiter som står i fokus för årets nobelpris.

Hans Forssberg från Nobelförsamlingen motiverar priset också med den stora betydelsen för mänskligheten. Något som harmonierar kraftigt med Alfred Nobels egna ord i sitt testamente: ”för mänskligheten den största nyttan”.

Antalet dödsfall i malaria har närapå halverats de senaste 15 åren. I år väntas ”bara” 438 000 personer dö av den fruktade sjukdomen, enligt världshälsoorganisationen WHO och FN:s barnfond Unicef. Sedan år 2000 har antalet dödsfall relaterade till malariaparasiten minskat med 48 procent.

En väsentlig del av minskningen i dödsfall tillskrivs den malariamedicin som tillkommit tack vare pristagarnas forskning. Miljontals människoliv har räddats, och en stor del av de som drabbats av malaria är små barn.

Youyou Tu prisades redan 2011 för sin forskning, när hon fick det världskända Laskerpriset. Hon hade när presskonferensen pågick ännu inte kunnat nås av Nobelförsamlingen.

Fakta: Malaria

Namnet malaria kommer från italienskans mal(a) aria som betyder ”dålig luft”, eftersom sjukdomen tidigare ansågs bero på att man andats in gaser från sumpmarker.

Malaria orsakas av en parasit av släktet Plasmodium som sprids av myggor. I människokroppen förökar sig parasiterna i levern och infekterar de röda blodkropparna. Obehandlad kan sjukdomen bli livshotande.

Den farligaste varianten är Plasmodium falciparum. Denna variant kan orsaka hjärnmalaria, då hjärnan kan svullna så mycket att den pressas ut ur botten av skallen.

Feber, muskelvärk och huvudvärk är annars de viktigaste symtomen.

Endast malariaparasiten Plasmodium falciparum ger upphov till allvarliga infektioner som kan leda till andningsproblem, hjärnpåverkan och koma.

 I vissa fall handlar det bara om timmar, från första symtom till dess att döden inträffar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2015

Mer i ämnet