Illustration av en cancertumör som använder sig av HIF-protein (de vita prickarna) för att växa. Foto: Tobba Johansson

Nobelpristagarnas upptäckt kan ge nya cancermediciner

Uppdaterad
Publicerad

Efter årets Nobelpris i medicin utvecklas och testas nu flera nya behandlingar mot cancer.

Det handlar om ett slags bromsmediciner, som gör att cancertumörerna inte kan fortsätta växa.

Utgångspunkten är de proteiner som kallas HIF, som hela årets Nobelpris i medicin handlar om. De här HIF-proteinerna aktiveras i kroppen för att öka syretillförseln. Det sker till exempel när vi tränar och våra kroppar då upplever att vissa delar av oss behöver få mer syre.

Nobelpriset 2019

Cancertumörer kan kapa kroppens syresystem

– Problemet är att cancertumörer kan kapa det här systemet och använda det för ett ondskefullt syfte. De vill nämligen också få mer syre och tillväxt av blodkärl till tumören, förklarar Nobelpristagaren William Kaelin för SVT.

Men såväl Willian Kaelin som de andra mottagarna av årets Nobelpris i medicin – Sir Peter Ratcliffe och Gregg Semenza – arbetar nu för behandlingar som stryper cancerns tillväxt.

– Vi har ett nytt läkemedel som ser lovande ut vad gäller njurcancer, säger William Kaelin.

På Gregg Semenzas labb pågår just nu försök med nya mediciner mot bröstcancer utifrån samma tankemodell.

Patienter testar behandlingen

Shaun Tierny är en av patienterna som fått hjälp av Nobelpristagarnas nya upptäckt, mot sin cancer i levern. Han fick sin diagnos 2007, och då var cancern redan långt gången.

– Ultraljudet avslöjade att min kropp var full av tumörer, säger Shaun Tierny till SVT.

Hans cancer var dessutom resistent mot både cellgifter och strålningsbehandling. Han bedömdes ha en kort tid kvar att leva. Men sedan kom han till det sjukhus i Boston där en av årets Nobelpristagare är läkare, och då vände hela hans cancer tack vare de nya bromsmediciner som nu testas.

– Nobelpristagaren William Kaelin är en verklig hjälte, det är tack vare honom jag lever, säger Shaun Tierny till SVT.

En annan av årets nobelpristagare betonar dock att mycket återstår för att man på allvar ska kunna utveckla fler mediciner utifrån årets Nobelprisupptäckt.

– För att vara tydlig ska man påpeka att, som jag ser det i varje fall, så vet vi ännu inte precis hur cancern och det här systemet fungerar tillsammans. Men som behandlingsalternativ ser det ändå hoppfullt ut, säger Nobelpristagen Sir Peter Ratcliffe.

Mer om Nobelpriset, kroppens syresystem, hur det påverkas av träning – och om nya cancermediciner i Vetenskapens värld i SVT Play från 8 december och på SVT2 den 9 december klockan 20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2019

Mer i ämnet