Petter Northug – åkaren med VM:s absolut smartaste skidteknik. Och därför vinner han också femmilen, enligt ny forskning. Foto: Scanpix

Forskare: ”Därför vinner Northug femmilen”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir norsk seger i femmilen under VM, i alla fall borde det bli så, om man ska tro forskaren som räknat på vilken som är den optimala skidtekniken.

– Vinnaren blir den som bäst kan växla från klassisk stakning till mer explosiv kängurustil, säger Joakim Holmberg vid Linköpings universitet.

Vi nordbor har tagit oss fram på skidor sen urminnes tider och flera nya stilar har avlöst varandra. Många minns Gunde Svans enstavsåkning eller när världseliten börjat skejta.

Vanligtvis går det till  så att någon hittar på nåt nytt, sedan härmas dom andra och så slår nya stilar igenom.

Dessutom påverkar förstås också de tekniska förutsättningarna hur vi åker. När spåren och skidorna blivit bättre orkar vi numera staka längre sträckor. Vill man då räkna på vilken skidstil som är den mest energieffektiva kan det vara en bra idé att titta på just dubbelstakning – alltså när skidåkaren har benen parallella och drar sig fram med hjälp av båda armarna samtidigt.

Kängurustilen blev start på ny forskning

Det var när biomekanikern Joakim Holmberg vid Linköpings universitet såg Axel Teichmann under femmilen i Val di Fiemme prova sig fram med den då helt nya kängurutekniken som han fick idéen om att försöka räkna ut vilket sätt att staka på som var det mest effektiva rent energimässigt.

Joakim Holmberg valde att göra sin doktorsavhandling i mekanik vid institutionen för ekonomisk och industriell utveckling vid Linköpings universitet om musklernas biomekanik vid skidåkning.

Han filmade skidåkare, studerade olika rörelser och muskler och byggde upp datorsimuleringar över två sätt att åka.

Dels tittade han på det mer klassiska stakningssättet som till exempel Thomas Wassberg använde, där åkaren har relativt raka ben och fäller överkroppen framåt. Dels studerade han den mer moderna stilen som Teichmann och flera av de bästa sprinteråkarna, däribland Björn Lind, använde. Där går åkaren högt upp på tå och böjer kraftigt i knäna.

450 muskler i kalkylen

Joakim Holmberg räknade sedan på kraften i 450 av kroppens muskler och 62 av dess ben vid skidarbete.  Tanken var att jämföra vilken stil som bäst utnyttjade skidåkarens energi.

Från början var han övertygad om att den moderna kängurustilen – som sprintern Björn Lind använder – var bäst. 

Björn Lind är just en sådan modern åkare som är extremt snabb på korta sträckor – när han lyfter hälarna högt och går ner djupt i knäna.

Men beräkningarna avslöjar en avgörande svaghet i den taktiken.

Den moderna stilen var visserligen snabb, men krävde mycket mer arbete än den traditionella. Musklerna kring rumpan måste dessutom arbeta i ett utsträckt läge, där de inte kan gå för fullt.  Det blir alltså alldeles för jobbigt att känguruhoppa sig fram långa sträckor.

När Joakim räknade på verkningsgraden – alltså hur effektivt skidåkaren omvandlar energin i kroppen till skidåkning – upptäckte han att det faktiskt är smartare att åka mer traditionellt. Så sprintrarnas kängurustil är optimal för korta sträckor – som i slutspurten. Om man använder underkroppen mer går det fortare för att framåtrörelsen ökar, men det sker på bekostnad av skideffektiviteten. Muskelarbetet blir helt enkelt större vid den typen av åkning.

Smartast att spara på kraft

Och ska man åka längre lopp vinner den som kan spara krafter i staktagen. 

– Alltså vinner den som kör traditionellt de första 48 kilometerna för att sedan övergå till kängurustilen under spurten de två sista, säger Joakim Holmberg.

Det här ställer krav på mer mångsidiga skidåkare. Den som vill vinna längre lopp ska alltså helst behärska både traditionell stakningsstil och kängurguvarianten.

I världseliten är Johan Olsson den svensk som bäst klarar detta, menar Joakim Holmberg. På damisdan är såväl Björgen som Kalla duktiga på detta. Men giganten på området är förstås norsk.

Hemligheten bakom Northugs framgång

Där finns förklaringen till Petter Northugs framgångar, menar Joakim Holmberg.

Han växlar lätt mellan de båda stilarna och  kan då både spara energi och använda sin stora muskelstyrka bäst.

Joakim har också noterat en annan teknikmässig fördel som gör just Northug till en tänkbar VM-vinnare. Han har en egen teknik där han för ut armbågarna kraftigt och på så sätt fördelar kraften mellan fler av ryggens muskler.

I årets skid-VM i Val di Fiemme avgörs både damernas och herrarnas långlopp med masstart. Det kan leda till att många går ut försiktigt och avvaktar i fältet. Sedan kan det bli en spurtuppgörelse. Vid ett sådant scenario både Northug – som alltså både är bra på att vila sig med traditionell teknik och att maximera hastigheten i spurten – ha en stor fördel. Han borde rent teknikmässigt vinna, om man vågar lita på de här sättet att räkna.

Vetenskapens värld på SVT2 måndag 18/2 klockan 20.00 kan du se forskaren Joakim Holmberg förklara hemligheten bakom den smartaste skidtekniken, och vilken teknik som ger den smartaste skidåkningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.