Nu skjuts Cheops upp i rymden – för att studera nya planeter

Uppdaterad
Publicerad

I dag klockan 9.54 sköts planetteleskopet Cheops upp från Europas rymdbas Kourou i Franska Guyana i Sydamerika.

– Nu går vi ifrån att bara upptäcka planeter till att studera dem i detalj, säger Carina Persson som är astrofysiker vid Chalmers i Göteborg och arbetar med Cheops.

I dag har man sammanlagt upptäckt 4 143 planeter som går runt en annan stjärna än vår egen sol. Cheops kommer att studera hundratals av de här planeterna och noggrant bestämma hur stora de är.

– Fokus är att studera planeter med en storlek mellan jorden och Neptunus som går runt ljusstarka stjärnor, säger Carina Persson.

Att veta den exakta storleken är viktig för att kunna ta reda på vad planeten består av. Tillsammans med en annan typ av planetobservationer som görs på jorden kan man därefter ta reda på om planeten är en stenplanet (som jorden) eller en gasplanet (som Jupiter) eller en stenplanet med en enorm atmosfär (som Neptunus).

– Jag är lättad, jätteglad, fantastiskt kul. Nu kommer vi äntligen kunna detaljstudera exoplaneter. Det är inget lätt jobb att göra, säger Carina Persson efter uppskjutandet.

Nobelpristagaren leder arbetet

Det utlimata målet är att lära känna planeterna, som alltså befinner sig utanför vårt solsystem, och se om det finns förutsättningar för liv.

– Man vill gärna hitta ett planetsystem som liknar vårt. Vi har ju inte hittat det, säger SVT:s vetenskapsreporter Ulrika Engström.

En av årets Nobelpristagare i fysik, Didier Queloz, är vetenskaplig ledare för Cheopsteleskopet. Han är i Franska Guyana för att titta på uppskjutningen i dag.

– Allting händer samtidigt i mitt liv, den 10 december får jag Nobelpriset och veckan efter skickas rymdteleskopet Cheops upp, har han tidigare sagt till SVT.

Se hela SVT Nyheters direktsändning i SVT Play.

Det här är Cheops

Cheops står för Characterising Exoplanets Satellite.

Syftet är att observera planeter utanför vårt solsystem, alltså exoplaneter, som redan är upptäckta.

Rymdteleskopet Cheops använder den så kallade passagemetoden. När en planet passerar framför en stjärna så tappar den lite i ljusstyrka för att sen när planeten passerat gå upp i full ljusstyrka. Ljusskillnaden avslöjar att en liten himlakropp har passerat förbi.

Cheops har formen av en kub där varje sida är 1,5 meter. Det väger 290 kg.

Huvudorganisatör är ESA och Swiss Space Office.

Kostnad: 50 miljoner euro.

Planerad uppskjutning 18 december från Europas rymdbas Kourou i Franska Guyana, Sydamerika.

Källa: Rymdstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.