Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arkivbild Foto: TT

Nu ska det bli lättare att se när din medicin är slut

Uppdaterad
Publicerad
Nu lanseras en ny tjänst som ska göra det enklare att hantera läkemedelsbrist. De som skriver ut medicin ska kunna se vilka läkemedel som är tillfälligt slut och också hitta alternativ.

Läkemedelsportalen FASS har varje månad fyra miljoner besökare varav drygt hälften är vårdpersonal. I februari lanseras den nya tjänsten som visar detaljerad information om restnoterade läkemedel.

– Vi hoppas att det blir en mindre problematik, både för sjukvården, apoteken och vi hoppas det ger en trygghet för patienterna, säger Bengt Mattson på Läkemedelsföretagen LIF.

– Det är bra att informationen blir mer lättillgänglig, säger Mikael Hoffman på Svenska läkaresällskapet.

Däremot menar Läkemedelsföretagen LIF att det trots den nya tjänsten kommer ta flera år att komma till rätta med läkemedelsbristen. Även Sveriges läkarförbund tar upp problematiken:

– Information är bra, men det löser inte grundproblemet med restnoterade läkemedel, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer