Se lemurerna som sjunger i kör

Uppdaterad
Publicerad

Är musikalitet något som bara vi människor har? Fåglar sjunger förstås, men hur är det med andra djurarter? Nu menar en grupp forskare att de bevisat att även vissa apor kan sjunga.

Musikalitet handlar ytterst om förmågan att känna rytmer. Människans historia innehåller många bevis på hur vi använt rytmer i någon form. Men varifrån kommer denna egenskap egentligen? Har våra förfäder, aporna, också den förmågan? 

Ja, hävdar nu ett forskarteam från Turin universitet som menar att de kan bevisa att en sorts primater, den utrotningshotade lemuren Indri, också är musikalisk. 

Den här lemurarten ropar till andra lemurer med ett säreget sjungande läte. Men för att bevisa att denna ”sång” faktiskt kan kallas musikalisk behövde forskarna visa att lemurerna ropar på ett rytmiskt sätt. 

Lemurerna sjunger i regnskogen 

Under 12 års tid följde forskarna 39 lemurer i regnskogen på Madagaskar och spelade in deras läten. Genom att kategorisera och mäta längd och uppehåll i djurens ”sång” menar forskarna nu att dessa lemurer faktiskt är musikaliska.  

Deras sång innehåller klassiska rytmer och typiska ritardandon, alltså när tempot i sången saktas ner. Lemurerna sjunger dessutom ofta i duetter eller i mindre grupper.  

Ett sjölejon dansar

Vissa andra djurarter har också uppvisat vad som skulle kunna vara musikalitet. Ett sjölejon i Kalifornien, Ronan, blev en världssensation när forskare visat hur Ronan rytmiskt rörde sig till takten från låten Boogie Wonderland med Earth Wind and Fire. Och filmer på kakaduan Snowball, som dansar till olika musik har blivit virala. 

Studien om lemurerna publiceras i tidskriften Current Biology.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.