Barn verkar inte tillhöra en riskgrupp för sjukdomen covid-19. Foto: Arkivbild / TT

Ny forskning: Barn får inte allvarliga symtom av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning visar att barn får mildare symtom än vuxna när de insjuknar i den nya pandemin covid-19.

Tio barn från Kina som diagnostiserats med det nya coronaviruset uppvisade både färre och mildare symptom jämfört med vuxna, enligt en studie som idag publicerades i tidskriften Nature Medicine.  

Andra symptom än vuxna 

Av de barn som var med i studien hade ingen feber över 39 grader när de skrevs in på sjukhus. Däremot fick två av barnen högre feber under vårdtiden, och samtliga barn behandlades med antiviralt läkemedel.

Barnen uppvisade också färre symtom än vad många vuxna gör. Barnen hade framförallt hosta, halsont och nästäppa till skillnad från vuxna som även kan få muskel- och huvudvärk, slöhet och i värsta fall även andningssvårigheter. Inga av dessa allvarligare symptom drabbade alltså barnen.  

Inga tecken på lunginflammation 

Dessutom visade inget av barnen tecken till lunginflammation på de röntgenundersökningar som gjordes, vilket annars kan vara en allvarlig följdsjukdom av covid-19. 

– Det är egentligen svårt att bedöma sådana här siffror, men uppenbart är det ju så att det verkar vara en lindrig sjukdom hos barn, säger Lars Olaison docent vid Göteborgs Universitet.

Rättelse: i en tidigare version av artikeln stod att inget barn hade över 39 graders feber, men detta var vid ankomst till sjukhus. Senare utvecklade två barn feber över 39 grader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.