En svensk forskare menar att studien kan förklara varför alkoholkonsumtionen förändrats i Sverige. Foto: Brittany Perry

Ny forskning: Fimpas röken spolas kröken

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny studie dricks det mindre alkohol om priset på cigaretter höjs.

Det är känt sedan tidigare att det finns ett samband mellan alkohol och nikotin. Personer som röker mycket brukar också dricka mer alkohol än andra.

Nu har forskare vid Washington University School of Medicine kommit fram till att insatser mot rökning faktiskt också gör att befolkningen som helhet dricker mindre öl och sprit.

Studerade 30 års försäljning

Forskarna jämförde alkoholförsäljningen i de amerikanska delstaterna med priset på cigaretter, mellan 1980 till 2009. De tittade även på vilka årtal de olika staterna införde rökförbud på barer och arbetsplatser, för att se om det påverkat drickandet.

I delstaten New York, där tobakspriset ökat som mest och omfattande rökförbud införts, hade även drickandet minskat som mest.

I de delstater där skatten på tobak inte höjts lika mycket, och rökförbud inte var lika utbrett, hade alkoholförsäljningen inte heller sjunkit i lika hög grad.

Generellt sett såldes det knappt en procent mindre alkohol i en delstat, om priset på ett cigarettpaket hade ökat med 10 procent.

Gäller bara öl och sprit

Det var främst drickandet av öl och sprit som minskade när insatser mot rökning infördes. Vindrickandet påverkades knappt alls, och forskarna spekulerar i sin rapport att det beror på att vindrickare är mer hälsomedvetna och röker mindre redan från början, jämfört med de som dricker öl och sprit.

Mats Ramstedt, docent och forskningsansvarig på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, anser att resultaten kan ha betydelse även för Sverige.

– Det man spontant kommer att tänka på är att det var en nedgång i drickandet i Sverige mellan 2004 och 2012, som man inte vet vad det beror på. Under denna tid ökade man restriktionerna på rökning, som rökstoppet på krogarna år 2005. Dessutom höjdes tobaksskatten ett par gånger, säger Mats Ramstedt.

”Inspirerande forskning”

Han säger att det är en ny och förvånande tanke att det kan finnas en koppling mellan restriktioner på rökning och minskat drickande, men att sambandet låter rimligt.

– Kopplingen mellan alkohol och rökning är väldigt stark på individnivå. Rökare tycker att det är extra gott med en cigarett när de dricker alkohol, och har också svårare att sluta med att röka om de dricker samtidigt.

– Intuitivt känns det som att alkohol borde ha mer betydelse för rökning än tvärtom, så det är värt att undersöka detta vidare. Det är helt klart inspirerande forskning, säger han.

Snus kan spela en roll

Enligt Mats Ramstedt hade en svensk studie även kunnat fokusera på vilken betydelse som snusanvändning har för drickandet.

– Det finns inte några större kulturella skillnader mellan Sverige och USA som skulle kunna påverka alkoholbruket, men här har cigaretterna också konkurrens av snus. Det hade varit intressant att utforska vilken roll snuset spelar som substitut för rökning i det här sammanhanget, säger han.​

Studien presenteras i veckans upplaga av Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.